Εμβόλιο AstraZeneca: Πρόθυμη η Ε.Ε. για παράταση τριών μηνών υπό προϋποθέσεις

11 Μαΐου 2021

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να δώσει παράταση τριών μηνών στην AstraZeneca για να τηρήσει το συμβόλαιό της σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά της Covid-19, με την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα προμηθεύσει το μπλοκ με 120 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος Ιουνίου, δήλωσε σήμερα Τρίτη δικηγόρος της Ε.Ε.

Ο ίδιος μίλησε σε βελγικό δικαστήριο, κατά τη διάρκεια διαδικασιών που σχετίζονταν με νομική προσφυγή της Κομισιόν κατά της AstraZeneca για τις καθυστερημένες παραδόσεις των εμβολίων.

Αξιωματούχοι με γνώση του θέματος σημείωσαν ότι η αγωγή είναι περισσότερο διαδικαστική και έρχεται μετά την πρώτη προσφυγή κατά της εταιρείας που είχε γίνει τον Απρίλιο, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο για την Ε.Ε. ώστε να αναζητήσει πιθανές οικονομικές κυρώσεις.

Ωστόσο, η Ε.Ε. ζήτησε στο δικαστήριο σήμερα Τρίτη μια συμβολική αποζημίωση του ενός ευρώ για την αθέτηση του συμβολαίου εκ μέρους της AstraZeneca.

Η AstraZeneca είχε αρχικά συμφωνήσει με την Ε.Ε. την προμήθεια 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου της μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά μέχρι στιγμής έχει διαθέσει μόλις 50 εκατ.

Ο δικηγόρος της Ε.Ε. δήλωσε στο δικαστήριο ότι το μπλοκ θα μπορούσε να δεχτεί το σύνολο των 300 εκατ. δόσεων να διατεθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά η εταιρεία θα πρέπει να διαθέσει 120 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ο δικηγόρος της AstraZeneca είπε στο δικαστήριο πως «ευελπιστεί» η εταιρεία να διαθέσει 100 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

kathimerini.gr 

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This