Δ. Καπραβέλος: Αδύνατον να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού έως την άνοιξη

23 Δεκεμβρίου 2020

Την εκτίμηση ότι ο κορωνοϊός θα μας απασχολήσει για πολλούς μήνες διατύπωσε ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλας Καπραβέλος.

«Το εμβόλιο και η ανοσία είναι μια μακροχρόνια διαδικασία» σημείωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι το τέλος της πανδημίας, ούτε καν η αρχή του τέλους».

Επεσήμανε δε ότι είναι αδύνατον να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού μέσα σε λίγους μήνες, μέχρι την άνοιξη.

Όπως εξήγησε, δεν είναι διαθέσιμος αυτός ο αριθμός των εμβολίων, ενώ «η κίνηση να πείσουμε όλο αυτόν τον κόσμο να εμβολιαστεί θα είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα της Πολιτείας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Παράλληλα, παρατήρησε ότι ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται και ενδέχεται να χρειαστεί δεύτερη και τρίτη γενιά εμβολίων.

«Ποτέ κανένας ιός δεν αντιμετωπίστηκε με την πρώτη γενιά εμβολίων. Το αποτέλεσμα των εμβολίων θα το δούμε μετά τον Μάρτιο» υπογράμμισε.

Ως προς το τέλος της πανδημίας, σημείωσε ότι είναι επικίνδυνο να προαναγγελθεί αυτή τη στιγμή, επισημαίνοντας ότι οι πληρότητα των ΜΕΘ και οι θάνατοι δεν επιτρέπουν εφησυχασμός.

«Η πανδημία είναι μπροστά μας, δεν είναι πίσω μας» συνέχισε, προειδοποιώντας πως ο ιός κινείται ταχύτατα.

Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα
Χθες, Τρίτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, απηύθυναν έκκληση προς τους πολίτες να ακολουθήσουν τις συστάσεις των ειδικών για το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων.

Προειδοποίησαν δε ότι φαινόμενα χαλάρωσης στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων τα Χριστούγεννα μπορεί να οδηγήσουν σε πιο αυστηρό lockdown για την Πρωτοχρονιά.

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι φέτος τα παιδιά δεν θα πουν κάλαντα και ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις όσον αφορά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όπως τόνισε, «η μόνη εξαίρεση θα είναι στο εύρος των ελέγχων σε όλη τη χώρα. Η ΕΛ.ΑΣ. και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρος Χρονόπουλος, σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «σίγουρα θα είναι αυξημένη η παρουσία της αστυνομίας αυτές τις ημέρες τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα των Χριστουγέννων. Το ίδιο θα γίνει και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα». Για το αν θα υπάρξει αυτοπρόσωπη παρουσία της αστυνομίας σε κάποιο σπίτι, τόνισε ότι εξαρτάται από τις καταγγελίες.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σημείωσε ότι «η πιθανότητα να πάθουμε κάτι σοβαρό από τα εμβόλια είναι όση και να πέσει ένα αεροπλάνο και να σκοτωθούμε σε μια πτήση».

kathimerini.gr

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This