Γυναικολόγος αποζημιωνόταν για επισκέψεις που δεν έγιναν -«Λαβράκι» και σε δομή πρόνοιας

1 Ιουνίου 2023

Από την ΕΑΔ, τα πορίσματα του ελέγχου διαβιβάστηκαν στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης στον ιατρό – γυναικολόγο, στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των ευρημάτων του ελέγχου, αλλά και στον ΕΟΠΥΥ
Ενδιαφέροντα ευρήματα έβγαλε έλεγχος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), αφού ιδιώτης γυναικολόγος χρέωνε στον ΕΟΠΥΥ ιατρικές επισκέψεις που δεν είχαν διενεργηθεί. Επίσης μια δεύτερη απάτη χιλιάδων ευρώ αποκαλύφθηκε σε Δομή Κοινωνικής Πρόνοιας της Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, μετά από επώνυμη καταγγελία και έλεγχο που διενήργησαν οι Επιθεωρητές – Ελεγκτές της Αρχής από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023, αποδείχθηκε πως γνωστός γυναικολόγος που δραστηριοποιείται στην Θεσσαλονίκη χρέωνε τον ΕΟΠΥΥ –εν αγνοία των ασφαλισμένων– για ψευδείς επισκέψεις στο ιατρείο του.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πώς ο ιατρός – γυναικολόγος, κατά παράβαση του νόμου, προχώρησε από το 2019 έως και το 2022:

Σε καταχώρηση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ 225 ψευδών επισκέψεων στο ιατρείο του από 22 ασφαλισμένους. Οι 12 από αυτές τις επισκέψεις αφορούσαν στην καταγγέλλουσα και 213 επισκέψεις τους υπόλοιπους 21 ασφαλισμένους.

Όλοι οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι εξετάστηκαν από τις αρχές, δήλωσαν πλήρη άγνοια και ότι ποτέ δεν πραγματοποίησαν επίσκεψη στο ιατρείο του συγκεκριμένου γιατρού.

Οι διαγνώσεις – παθήσεις που αναγράφονταν στο ιατρικό ιστορικό των 22 ασφαλισμένων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, δεν ήταν αληθείς και οι 22 ασφαλισμένοι δήλωσαν ότι δεν είχαν γνώση αυτών.

Τέλος, στα «Έντυπα Επίσκεψης» που έφεραν τις υπογραφές των ασθενών, οι 22 ασφαλισμένοι δήλωσαν πως δεν αναγνώρισαν τις υπογραφές τους.

Ωστόσο, ο γιατρός είχε υποβάλλει τα συγκεκριμένα έγγραφα στον ΕΟΠΥΥ ώστε -ως συμβεβλημένος πάροχος υγείας- να αποζημιωθεί για τις δήθεν παροχές υπηρεσιών του προς τους ασφαλισμένους.

Ποινικές και πειθαρχικές διώξεις
Από την Εθνική Αρχή διαφάνειας, τα πορίσματα του ελέγχου διαβιβάστηκαν στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης στον ιατρό – γυναικολόγο, στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των ευρημάτων του ελέγχου, αλλά και στον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να εξετάσει περαιτέρω τα στοιχεία, για το ενδεχόμενο επιπλέον ενεργειών και συγκεκριμένα:

α) το εύρος του ελέγχου, καθώς αυτός ήταν δειγματοληπτικός,

β) την αναγνώριση δαπανών του φορέα προς τον ιατρό καθώς αυτός υπέβαλε τα παραστατικά για την αποζημίωσή του για παροχές υγείας που ουσιαστικά δεν πραγματοποιήθηκαν, και,

γ) την επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

Εισέπραττε χιλιάδες ευρώ χωρίς να προσφέρει υπηρεσίες.

Σκάνδαλο και σε Δομή Πρόνοιας
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ωστόσο, αποκάλυψε πρόσφατα και ένα ακόμη οικονομικό σκάνδαλο, εις βάρος του Δημοσίου.

Κατόπιν ανώνυμων καταγγελιών, αποκαλύφθηκε πως γιατρός, σύζυγος τέως Προέδρου ΔΣ σε Δομή Κοινωνικής Πρόνοιας, παρείχε ιατρικές υπηρεσίες για 4 χρόνια και 9 μήνες, λαμβάνοντας συνολικά το ποσό των 37.750,00€, έναντι σταθερής κατά βάση μηνιαίας αμοιβής, χωρίς να υφίστανται συμβάσεις μεταξύ αυτού και του ελεγχόμενου φορέα, ούτε συναφείς διοικητικές πράξεις των αρμοδίων μονομελών και συλλογικών οργάνων, μόνο με τις προφορικές αναθέσεις του/της συζύγου.

Ενδείξεις για την πραγματική παροχή ιατρικών υπηρεσιών από τον/την ιατρό προέκυψαν μόνο για τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο του 2017 και έπειτα, χωρίς ωστόσο να προκύπτουν οι ιατρικές υπηρεσίες και πράξεις στις οποίες προέβη, καθώς και οι αποδέκτες αυτών, παρά μόνο η ημερομηνία της επίσκεψης του/της ιατρού στους χώρους του ελεγχόμενου φορέα.

Ελλείψει έγγραφων συμβάσεων και στοιχείων δεν προκύπτει νόμιμη βάση για τον ορθό ή μη υπολογισμό του κατά μήνα αποδιδόμενου ποσού. Με τις παραπάνω διαπιστώσεις ζητήθηκε η πειθαρχική δίωξη δύο εν ενεργεία υπαλλήλων του ελεγχόμενου φορέα, ενώ επειδή προέκυψαν ευθύνες δύο τέως Προέδρων του ενημερώθηκε ο αρμόδιος Υπουργός.

Η έκθεση ελέγχου διαβιβάστηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την αξιολόγηση των ευρημάτων της και αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών, καθώς και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του περί καταλογισμού.

Author: newsroom

Share This Post On
468 ad
Share This