Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε – Κατρίνης επικεφαλής Κ.Ο, Σκανδαλίδης 1ος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος

14 Δεκεμβρίου 2021

Το μήνυμα ότι «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε ισχυρό και θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου», απηύθυνε ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, μετά την εκλογή του. Παράλληλα με τις επιλογές προσώπων για τη στελέχωση της κοινοβουλευτικής ομάδας ο κ. Ανδρουλάκης έκανε προσπάθεια σύνθεσης, καθώς αξιοποίησε και δύο στελέχη, που προέρχονται από τα στρατόπεδα των Γιώργου Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ με την επιλογή του Μιχάλη Κατρίνη στη θέση του προέδρου της ΚΟ θέλησε να δώσει συνέχεια στο μήνυμα για ανανέωση.

Ο κ. Ανδρουλάκης υποσχέθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δίνει το παρών στις μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές μάχες και θα είναι φορέας ελπίδας, με ένα σύγχρονο λόγο, με συνέπεια, ρεαλισμό και υπευθυνότητα, όπως κάνει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Θα ασκεί «μαχητική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση» όπως είπε.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι όλοι, με πρώτον τον ίδιο, πρέπει να σεβαστούν την εντολή των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, που πήγαν στις κάλπες κατά τις εσωκομματικές εκλογές, για «ανανέωση, ενότητα, πολιτική αυτονομία». «Οι εκλογές τελείωσαν την περασμένη Κυριακή» σημείωσε με νόημα.

Διαμήνυσε επίσης ότι το κόμμα του θα μείνει μακριά από πελατειακές λογικές και θα έχει ανοιχτή και αδιάκοπη επικοινωνία με τους πολίτες.

Η διάταξη των προσώπων

Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πρότεινε όπως αναμενόταν τον βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη για τη θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς ο ίδιος δεν είναι βουλευτής.

Τη θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου θα έχει ο Κώστας Σκανδαλίδης, με δεύτερη τη Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία στον πρώτο γύρο των εκλογών είχε στηρίξει τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Για γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας πρότεινε την Ευαγγελία Λιακούλη και αναπληρωτή της τον Γιώργο Αρβανιτίδη, ο οποίος προέρχεται από το «παπανδρεϊκό» στρατόπεδο.

Ολόκληρη η ομιλία Ανδρουλάκη

«Την Κυριακή ολοκληρώθηκε μία μεταβατική περίοδος για το Κίνημά μας.

Η απώλεια της Φώφης δεν συγκλόνισε μόνο εμάς αλλά όλους τους Έλληνες πολίτες. Σήμερα,κρατώντας ζωντανή την παρακαταθήκη της ξεκινάμε μια νέα πορεία.

Οι 270.000 πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η Δημοκρατική Παράταξη είναι εδώ, δυνατή είναι εδώ έτοιμη να ανακτήσει τον ρόλο που της αξίζει στην πολιτική ζωή της χώρας.

Πήραμε μία ξεκάθαρη εντολή για αλλαγή, μια εντολή να προχωρήσουμε ενωμένοι σε μία νέα εποχή προοπτικής για την Παράταξη.

Το είπα την Κυριακή το βράδυ, το ξαναλέω και σήμερα, δεν υπάρχουν πλέον νικητές και ηττημένοι.

Πλέον, είμαστε και θα είμαστε όλοι μαζί εδώ με έναν κοινό και αδιαπραγμάτευτο στόχο: Να ξανακάνουμε την Παράταξη μεγάλη. Να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ δύναμη ελπίδας για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Στην προσπάθεια αυτή, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Σας θεωρώ όλους συνεργάτες και έτσι θα προχωρήσουμε.

Αυτή η νέα εποχή ξεκινάει με δυναμισμό, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Η μεγάλη συμμετοχή αποδεικνύει περίτρανα το ιστορικό βάθος, το κοινωνικό αποτύπωμα και την δυναμική της παράταξής μας.

Στους ανθρώπους αυτούς που συμμετείχαν θα προστεθούν πολλοί ακόμα που θα αναζητήσουν στο Κίνημά μας μια λύση για την Ελλάδα.

Που τα δικά τους όνειρα θα συναντηθούν με τις δικές μας ευθύνες. Για να κάνουμε τη νίκη της παράταξης, νίκη της χώρας.

Στην κατεύθυνση αυτή, ξεκινάμε το αμέσως επόμενο διάστημα, διαδικασίες αυτοοργάνωσης και ανασυγκρότησης του κόμματος από τη βάση, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό από άκρη σε άκρη της χώρας.

Με κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης, τα οποία θα βρίσκονται δίπλα στους πολίτες, και φυσικά μαζί με προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις της αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων, της κοινωνίας των πολιτών.

Να δημιουργήσουμε ένα κόμμα ανοιχτό και σύγχρονο, μακριά από πελατειακές και καθεστωτικές νοοτροπίες

Αυτή η προσπάθεια θα αναζωογονήσει την παράταξη, και θα φέρει ισχυρά ψηφοδέλτια σε κάθε νομό ώστε να δώσουμε με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις τη μάχη των επόμενων εθνικών εκλογές.

Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά. Η βάση της παράταξης μας έδειξε τον δρόμο.

Να ανανεωθούμε. Να μείνουμε ενωμένοι. Να διασφαλίσουμε την πολιτική μας αυτονομία με ένα αξιόπιστο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα.

Την εντολή αυτή οφείλουμε να την σεβαστούμε όλοι μας και πρώτος απ’ όλους εγώ.

Είναι ευθύνη μας το Κίνημα να λειτουργήσει χωρίς στεγανά και χωρίς διαχωρισμούς, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, αλλά με δέσμευση στην κοινή στρατηγική που θα χαράσσουμε πάντα με δημοκρατικό τροπο.

Τη στιγμή που η κοινωνία στρέφει το βλέμμα της σε εμάς, τη στιγμή που οι προοδευτικοί πολίτες εναποθέτουν ξανά σε εμάς τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους, οφείλουμε όλοι μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να μην τους απογοητεύσουμε.

Γιατί όμως η κοινωνία παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρουν τις εξελίξεις στο Κίνημα μας;

Γιατί κουράστηκε από δύο κόμματα που επενδύουν στη διαίρεση, στην ανασφάλεια και στις άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Δική μας προτεραιότητα είναι να φέρουμε στο προσκήνιο τον ρεαλισμό, τη συνέπεια και την υπευθυνότητα.

Με τις θέσεις, τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες μας να αναβαθμίσουμε την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου στη χώρα.

Θα είμαστε παρόντες για να αναδεικνύουμε τα ζητήματα και να προτείνουμε λύσεις για να ξαναγίνουμε φορέας ελπίδας και προοπτικής για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

Με ένα συγκροτημένο προγραμματικό λόγο που θα βασίζεται στην ιδεολογία μας, αυτή της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Θα πρέπει να προσφέρει τις απαντήσεις, στις καθημερινές τους αγωνίες.

Απαντήσεις για τις ανισότητες που μεγαλώνουν.

Για την εργασιακή ανασφάλεια.

Για την κλιματική κρίση και την ενεργειακή φτώχεια που πλήττει τους πιο ευάλωτους.

Για τα αδιέξοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποκλείονται από τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης και την χρηματοδότηση των τραπεζών που κοιτούν μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς, αυτούς που άντεχαν και πριν και που αντέχουν και σήμερα.

Για την εξωτερική πολιτική, που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν έλλειμμα στρατηγικής και που θυμούνται τη λέξη «υπευθυνότητα» όταν έχουν κυβερνητικό ρόλο.

Και όλα αυτά μέσα σε μια πανδημία που φανερώνει την ατολμία της κυβέρνησης, αλλά και την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταποκριθεί με σοβαρότητα στις περιστάσεις.

Το Κίνημα μας θα είναι στην πρώτη γραμμή για την Ελλάδα της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής αξιοπρέπειας.

Τώρα που το βλέμμα των Ελλήνων πέφτει πάλι πάνω μας, τώρα που γίνεται φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, ας δώσουμε όλοι τον καλύτερο μας εαυτό για να κάνουμε την μεγάλη ισχυρή και περήφανη τη Δημοκρατική Παράταξη.

Στο νέο αυτό ταξίδι προσβλέπω σε εσάς, σας θέλω μπροστά και να είστε βέβαιοι ότι μαζί θα κάνουμε το Κίνημά μας και πάλι ισχυρό και περήφανο!

Σήμερα κάνουμε το πρώτο μας βήμα, το πρώτο σημαντικό βήμα για τη διάταξη των δυνάμεών μας στη Βουλή.

Προτείνω

Ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Μιχάλη Κατρίνη.

Ως πρώτο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κατά σειρά τον Κώστα Σκανδαλίδη και αναπληρώτρια τη Νάντια Γιαννακόπουλου,

Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Ευαγγελία Λιακούλη και ως Αναπληρωτή Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον κ. Γιώργο Αρβανιτίδη.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, είμαι βέβαιος ότι με καθημερινό αγώνα, με πίστη, με σεβασμό στην ιστορία μας, με σεβασμό στην προσφορά του Κινήματος μας σε κάθε περίοδο όπως είπε και ο Βασίλης [Κεγκέρογλου] και πάνω από όλα κοιτώντας το μέλλον και τα μεγάλα ζητήματα της πατρίδας, η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι ισχυρή και χρήσιμη για όλες τις επόμενες γενιές, σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Η ομιλία Κατρίνη

Θέλω να ευχαριστήσω τον νέο μας Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου και όλους εσάς τους συναδέλφους και συντρόφους για την μεγάλη τιμή που μου κάνετε.
Είμαι πολύ συγκινημένος, αισθάνομαι βαθιά την ευθύνη απέναντι σε όλους σας και σας υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να ανταποκριθώ στις ανάγκες αυτής της μεγάλης αποστολής που μου αναθέσατε.
Πραγματικά σας ευχαριστώ.
Σε αυτά τα 2,5 χρόνια που είμαστε μαζί εδώ στο Κοινοβούλιο είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλά, να συνεργαστούμε εξαιρετικά και να δώσουμε μαζί σημαντικές μάχες για την υπεράσπιση των ιδεών και των αξιών της Παράταξης μας.
Για την υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της προστασίας των αδυνάτων, της προόδου της χώρας, υπό την παρουσία της μεγάλης σημερινής απούσας της συντρόφισσάς μας Φώφης Γεννηματά.
Οι μέρες και οι μήνες που έρχονται φαίνεται πως θα είναι πυκνές σε πολιτικά γεγονότα και πολιτικές εξελίξεις.
Πολιτικές εξελίξεις που σπάνια πλέον, όπως όλοι έχουμε καταλάβει, στην εποχή μας, είναι γραμμικές και προβλέψιμες.
Απρόβλεπτα και ασύμμετρα έχουν γίνει τα πολλά και μεγάλα γεγονότα. Αυτά βρίσκουν και το πεδίο τους και την αντανάκλασή τους και μέσα στις μεγάλες μάχες του Κοινοβουλίου.
Πανδημία, οικονομική στενότητα, εθνικές απειλές, παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, είναι μόνο μερικά από αυτά.
Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ζητήσω τη συντροφική σας στήριξη, την πολιτική και λειτουργική συμπαράσταση σας αλλά και – να μου επιτρέψετε την έκφραση- την ηθική σας συμπαράσταση.
Γνωρίζουμε τις νέες αισιόδοξες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί από τη συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών στις εσωκομματικές μας διαδικασίες και την εκλογή του νέου μας ηγέτη, του Νίκου Ανδρουλάκη.
Οφείλουμε όλοι να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτά τα νέα δεδομένα, να διαφυλάξουμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη τόσο τις προσδοκίες όσο και την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Και αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να τα μεταφράσουμε ανάλογα και μέσα στο κοινοβούλιο.
Σας ευχαριστώ και πάλι και δεσμεύομαι ότι με αφοσίωση θα κάνω το καλύτερο για να ανταποκριθώ σε αυτή την ευθύνη.

Η δήλωση Λιακούλη

Ο Πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης, επεφύλαξε μεγάλη τιμή στο πρόσωπό μου, προτείνοντάς με για τη θέση της Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Τον ευχαριστώ θερμά.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας, αποδέχθηκε την πρόταση ομόφωνα και με εμπιστεύθηκε στη θέση αυτή.

Η τιμή είναι μεγάλη, αντίστοιχη της ευθύνης που συνεπάγεται η συγκεκριμένη θέση, απέναντι σε όλους τους συναδέλφους, στην παράταξή μας και στους πολίτες.

Τους τελευταίους μήνες περάσαμε πολλά. Η απώλεια της αείμνηστης Προέδρου μας Φώφης Γεννηματά, με την τεράστια παρακαταθήκη που άφησε σε εμάς, μας συγκλόνισε και μας καθόρισε.

Μόλις λίγα 24ωρα πριν, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα, συμμετείχαν σε μια εκλογική διαδικασία που την μετέτρεψαν σε γιορτή της Δημοκρατίας και εξέλεξαν με πανηγυρικό τρόπο τον νέο Πρόεδρό μας, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα καθαρό μήνυμα, ότι στηρίζουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους στην παράταξή μας, που καλείται ανανεωμένη και δυνατή, να πρωταγωνιστήσει και πάλι στους δύσκολους καιρούς, για την πατρίδα και το λαό μας.

Ανοίγουμε μια νέα σελίδα.

Ξαναφέρνουμε στο προσκήνιο τα οράματα του λαού μας, θέτουμε ξανά στο δημόσιο διάλογο όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους Ανθρώπους μας, όλα τα μεγάλα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα στην εποχή της πανδημίας και της κρίσης, αλλά και την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών μας

Είμαστε εδώ και έτοιμοι να υπηρετήσουμε το λαό και την πατρίδα, με αυταπάρνηση, ανιδιοτέλεια και στόχους.

Author: Radionorth3

Share This Post On
468 ad
Share This