Έρχεται το τρίτο κύμα Covid-19 και στην Ελλάδα – Οι ειδικοί προβλέπουν 2.000 κρούσματα την ημέρα

12 Ιανουαρίου 2021

Με τους ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι μελετούν και παρακολουθούν το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα του δικτύου της ΕΥΔΑΠ, να εμφανίζονται ιδιαιτέρως ανήσυχοι και να διαβεβαιώνουν ότι η χώρα μας θα φτάσει μέσα στον Ιανουάριο ακόμη και τα 2.000 ημερήσια κρούσματα του νέου κορονοϊού SARS – COV 2, όπως ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσφατα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαϊδης, το ερώτημα είναι εάν και στην Ελλάδα είμαστε ή εάν εισερχόμαστε ήδη στο τρίτο κύμα της εξάπλωσης της επιδημίας.

«Το βλέπω να γράφεται και να συζητείται το θέμα, αλλά εγώ δεν νομίζω ότι είμαστε ακόμη στο τρίτο κύμα της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας. Ζούμε ακόμη τα απόνερα του δεύτερου κύματος», επισημαίνει στα «Π» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και συντονιστής διευθυντής της πανεπιστημιακής κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου», Ιωάννης Κιουμής, ο οποίος μας εξηγεί:

«Για να είμαστε στο τρίτο κύμα θα πρέπει να έχουμε δει την ύφεση του δεύτερου κύματος, να έχουν μειωθεί δραστικά τα κρούσματα του δεύτερου κύματος και μετά η χώρα να εισέλθει στο τρίτο κύμα».

Πάντως, ο ίδιος δεν θεωρεί ότι το τρίτο κύμα θα είναι πιο σφοδρό από τα δύο προηγούμενα, τα οποία βιώσαμε: «Δεν το νομίζω αυτό. Δεν θα είναι πιο σφοδρό, γιατί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, οι οποίες είναι επίνοσες και, μάλιστα, για πιο σοβαρή νόσηση από COVID – 19, έχει ήδη νοσήσει και έχει πλέον ανοσία. Δεύτερον, όσο θα προχωράει ο εμβολιασμός του πληθυσμού και εφόσον επιταχυνθούν οι ρυθμοί του, τόσο θα έχουμε ένα άλλο, διαρκώς μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας με ανοσία. Γι’ αυτό το τρίτο κύμα δεν θα μπορέσει να αναπτύξει τη σφοδρότητα, την οποία κάποιοι αναμένουν».

Ο καθηγητής εκφράζει, επίσης, τους φόβους του σχετικά με την τήρηση ενός αυστηρού lockdown για μεγάλο χρονικό διάστημα: «Νομίζω ότι θα αρχίσουμε πλέον να βλέπουμε μαζικότερα καταστάσεις παραβατικότητας και μη τήρησης των μέτρων. Το βλέπουμε ήδη, ακόμη και στις υπηρεσίες Υγείας. Ο κόσμος είναι κουρασμένος και θα αρχίσει να αναζητεί τρόπους να βρίσκεται εκτός της οικίας του».

Από την δική του πλευρά, ο συντονιστής διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος, έχει ένα πολύ ενδιαφέρον όσο και ανησυχητικό στοιχείο να εισφέρει στη σχετική συζήτηση και παρατηρεί στα «Π»:

«Δεν ξέρω εάν είμαστε ή εάν εισερχόμαστε στο τρίο κύμα, αλλά εκείνο το οποίο βλέπουμε στο νοσοκομείο είναι μία ραγδαία αύξηση των εισαγωγών ασθενών με νόσο COVID-19. Ενώ είχαμε φτάσει να κάνουμε εισαγωγή μόλις σε περίπου 10 τέτοιους ασθενείς κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας του ‘Ευαγγελισμού’, το τελευταίο χρονικό διάστημα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί περίπου στους 20! Και αυτό, με δεδομένο ότι η πνευμονολογική κλινική μας έχει τώρα πληρότητα της τάξης του… 200%, με ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από άλλα, μη COVID – 19 νοσήματα του αναπνευστικού. Νομίζω ότι έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε τα κλινικά αποτελέσματα των καταστάσεων τις οποίες ζήσαμε στις γιορτές».

Για ένα τρίτο κύμα, το οποίο, όμως, θα είναι αποδυναμωμένο και θα μας έρθει μέσα στον Φεβρουάριο, κάνει λόγο στα «Π» ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο οποίος υπενθυμίζει ότι «και στην πανδημία της ισπανικής γρίπης το δεύτερο κύμα ήταν το πιο επιθετικό, το τρίτο δεν ήταν τόσο σημαντικό. Και γιατί θα είναι αποδυναμωμένο το τρίτο κύμα; Γιατί ο ιός έχει αποκτήσει υψηλότερη μεταδοτικότητα, συνεπώς εμφανίζεται πιο αποδυναμωμένος ούτως ή άλλως, ενώ θα έχει προχωρήσει επίσης ο εμβολιασμός του πληθυσμού και θα έχουν ανοσία εκείνοι οι οποίοι θα έχουν ήδη νοσήσει».

Ο κ. Γουργουλιάνης εξηγεί ακόμη ότι η ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων είναι ο δείκτης ο οποίος θα μας «διαβεβαιώσει», με καθυστέρηση βέβαια, ότι έχουμε εισέλθει στο τρίτο κύμα. «Για να καταλάβετε, σας λέω ότι εμείς, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, είχαμε περίπου 140 ασθενείς με νόσο COVID – 19 και στις δύο κλινικές COVID – 19, ενώ σήμερα νοσηλεύουμε περίπου 28 και ετοιμάζουμε τα ιατρεία αποκατάστασης από τη νόσο COVID – 19 για να παρακολουθούμε ιατρικώς τους ασθενείς οι οποίοι έχουν εξέλθει του νοσοκομείου και έχουν αναρρώσει».

«Δεν έχουμε δει καμία αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων και, έτσι, δεν μπορούμε να πούμε, σε καμία περίπτωση, ότι είμαστε στο τρίτο κύμα της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας», διευκρινίζει στα «Π», από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης: «Αν δούμε αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, τότε να συζητήσουμε για το ενδεχόμενο του τρίτου κύματος. Προς το παρόν, πάντως, δεν είμαστε σε αυτό το σημείο».

Author: Radionorth1

Share This Post On
468 ad
Share This