Υπόθεση Novartis: Ομόφωνη απαλλαγή του Ανδρέα Λοβέρδου από την κατηγορία της δωροληψίας

10 Αυγούστου 2022

Mε την ομόφωνη απαλλαγή και του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου από την κατηγορία της δωροληψίας σχετικά με την υπόθεση της Νοvartis, κλείνει πλέον ο τελευταίος φάκελος για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, που είχαν ερευνηθεί για το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας μετά από τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018 από την τότε εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας με βούλευμα που εξέδωσε έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Μαρίας Κάψου, η οποία ζητούσε να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου.

Οι δικαστές αξιολογώντας το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας επισημαίνουν, ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να στηριχτεί δημόσια στο ακροατήριο η κατηγορία σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου για την αξιόποινη πράξη της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση, που κατά την κατηγορία φέρεται να είχε τελεστεί στην Αθήνα το χρονικό διάστημα από 1.4.2011 εως 17.5.2012.

Συγκεκριμένα, στο σκεπτικό του βουλεύματος, που εξέδωσε το δικαστικό συμβούλιο με εισηγητή τον πρωτόδικη Αθανάσιο Μαρνέρη, αναφέρεται ότι δεν προκύπτει ποινική ευθύνη του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπερτιμολόγηση των επίδικων φαρμάκων της Novartis, αφού από το σύνολο των αποδεικτικών μέσων, δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη επαρκών ενδείξεων, που να στηρίζουν την κατηγορία εναντίον του πρώην υπουργού. Μάλιστα, στο βούλευμα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην αξιολόγηση των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης».

Σύμφωνα με τους δικαστές, οι ένορκες καταθέσεις τους είναι αόριστες, υπό την έννοια ότι δεν συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα περιστατικά, τόπο, χρόνο, λοιπές περιστάσεις δωροληψίας ούτε προσδιορίζεται το ακριβές ποσό αυτής, οι ίδιοι δε δεν ήταν ούτε αυτόπτες ούτε αυτήκοοι μάρτυρες.

 

Author: Radionorth1

Share This Post On
468 ad
Share This