Σύνδρομο DOWN: «Ευπαθής ομάδα για τα εμβόλια… μη ευπαθής για άλλες παροχές», αποκαλύπτει ο πρόεδρος του συλλόγου

17 Φεβρουαρίου 2021

«Όσον αφορά τα εμβόλια, οι πάσχοντες από σύνδρομο Down θεωρούνται ευπαθής ομάδα και ήδη κάποια παιδιά έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση. Δυστυχώς όμως, δεν θεωρούνται ευπαθής ομάδα, για να λάβουν οι γονείς διευκολύνσεις, όπως άδειες ειδικού σκοπού!»

Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συνδρόμου DOWN Ελλάδος κ. Σταύρος Τσιφλίκης, μιλώντας στο Radio North 98 και στη εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος”, σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της, στην καθημερινή κοινωφελή δράση του φορέα.

«Στη συντριπτική πλειονότητα των ατόμων με σύνδρομο Down, αυτό επιφέρει και άλλες παθήσεις, από αυτές που αναφέρονται ως υποκείμενα νοσήματα και οριοθετούν τις ευπαθείς ομάδες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιφλίκης. «Ωστόσο,  σε ότι αφορά τις ειδικές παροχές προς κάποιες ευπαθείς ομάδες, οι άνθρωποι αυτοί δεν θεωρούνται αυτομάτως ευπαθείς. Πρέπει να πάνε στα νοσοκομεία, να εξεταστούν, να περάσουν από επιτροπή για να θεωρούνται ευπαθείς. Σκεφτείτε, ακόμα , πως η ειδική αγωγή δεν έχει κλείσει, αλλά πώς θα πας σ ένα δημόσιο σχολείο όταν υπάρχει ένα θέμα υγείας, που σε απασχολεί, όταν φοβάσαι να στείλεις το παιδί σου; Κι όμως, δεν προβλέπεται άδεια ειδικού σκοπού για τον γονιό αν το παιδί δεν είναι ανήλικο και δεν έχει υποκείμενο νόσημα! Τι θα κάνει αυτός ο γονιός αν εργάζεται; Θα πρέπει ή να μην πάει για μεροκάματο, ή να προσλάβει κάποιον για να κάθεται στο σπίτι με το παιδί.»

Ο  κ. Τσιφλίκης, επισήμανε τις σημαντικές επιπτώσεις της διακοπής της ρουτίνας των συνανθρώπων μας με σύνδρομο Down, στην ψυχολογία τους και στη  καλή τους εξέλιξη:

«Kαλή εξέλιξη υπάρχει σ΄έναν άνθρωπο με σύνδρομο Down, όταν έχει την επανάληψη. Κάνουν  χρόνο για να μάθουν  κάτι και μπορεί να το ξεχάσουν σε σύντομο διάστημα. Αυτή τη στιγμή η δομή μας, λειτουργεί  στο 20% της δυναμικότητας των ανθρώπων, που έρχονταν στον Σύλλογο, σε σχέση με την προ Covid περίοδο. Είχαμε  35 άτομα το πρωί, τώρα έρχονται 6-8 καθημερινά. Τα απογευματινά τμήματα, που ήταν γυμναστική, θεατρική ομάδα, τμήματα χορού, δεν γίνονται καθόλου, οπότε εκεί γύρω στα 90 άτομα, που ηταν ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ανά βδομάδα, δεν εξυπηρετούνται καθόλου εδώ και ένα χρόνο».

 

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This