Σε λειτουργία ξανά ο Nord Stream 1 – Οι πρώτες μετρήσεις

21 Ιουλίου 2022

Ξεκίνησε εκ νέου η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, βάζοντας τέλος στην αγωνία της Ευρώπης. Τα δεδομένα της ροής φυσικού αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1 και αναφορικά με τις παροχές από τη Ρωσία προς τη Γερμανία καταγράφηκαν στις 29.284.591 κιλοβατώρες(kwh) ανά ώρα σήμερα το πρωί (07:00-08:00 ώρα Ελλάδας), έναντι μηδενικής ροής κατά τις προηγούμενες ώρες, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας που διαχειρίζεται τον αγωγό.

H ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα σημεία διασύνδεσης παροχών OPAL και NEL στη Γερμανία, καταγράφηκε σε μηδενικά επίπεδα (μηδέν κιλοβατώρες / ανά ώρα) για την 21η Ιουλίου (06:00-07:00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού.

Όπως ανακοίνωσε πάντως ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύων της Γερμανίας, Κλάους Μίλερ ο αγωγός μεταφέρει αέριο στο 30% της χωρητικότητάς του.

Την ίδια ώρα σε ενεργειακό συναγερμό βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη με την Κομισιόν να προτείνει σχέδιο περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αέριο κατά 15% για όλα τα κράτη μέλη.

Τα μέτρα εξοικονόμησης θα εφαρμοστούν κατά προτεραιότητα στο Δημόσιο Τομέα και στη βιομηχανία, ενώ διευκρινίστηκε πως τα νοικοκυριά και οι κοινωνικές δομές θα προστατευθούν. Μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15%, προωθούνται μέτρα όπως οι κοινές προμήθειες αερίου για τις ευρωπαϊκές χώρες, η διαφοροποίηση των προμηθευτών και η ενεργειακή αλληλοβοήθεια των κρατών, παρέχοντας ο ένας στον άλλον ενέργεια, όταν τη χρειάζεται. Εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την εξοικονόμηση ενέργειας θα οργανωθούν, ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες στην προσπάθεια.

Τέλος η γρήγορη μετάβαση στις εγχώριες ΑΠΕ θα δώσει την τελική ενεργειακή αυτονομία στην Ευρώπη

Παράλληλα, τα κράτη-μέλη θα εκπονήσουν εθνικά σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας , υπολογίζοντας με βάση την κατανάλωση 5ετίας, το ποσό ενέργειας που πρέπει να εξοικονομήσουν. Σε πρώτη φάση η εξοικονόμηση θα είναι σε εθελοντική βάση. Αν όμως παραστεί ανάγκη θα γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους.

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This