Σε «ηλεκτρικές καρέκλες» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Παραβιάσεις, Λιβύη, Αιγαίο, ΑΟΖ, μεταναστευτικό στο τραπέζι

5 Δεκεμβρίου 2019

Σε σχετικά καλό κλίμα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η συνάντηση της ελληνικής και της τουρκικής αποστολής με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αίθουσα του ξενοδοχείου The Grove.

Το χαμόγελο αποτύπωνε τόσο την ανακούφιση ύστερα από ένα κρίσιμο, για τις σχέσεις των δύο χωρών, τετ α τετ, όσο και, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το καλό κλίμα που επικράτησε στη διάρκεια της.

Τι συζητήθηκε μεταξύ των δύο χωρών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπήρξε περαιτέρω ένταση και οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν ανοιχτά και ειλικρινά τα αγκάθια που υπάρχουν, δίνει από μόνο του ένα θετικό πρόσημο στην συνάντηση. Ειδικά μετά τους υψηλούς τόνους του προηγούμενου διαστήματος και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Όπως έχει τονίσει πρόσφατα ο Πρωθυπουργός «τα καλά λόγια και οι προθέσεις δεν αρκούν, αλλά απαιτούνται πράξεις» και εκεί θα κριθεί σε βάθος χρόνου το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με τον Πρόεδρο της Τουρκίας είχε μία ανοιχτή συζήτηση. «Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.

Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Το μεταναστευτικό παραμένει «αγκάθι» μεταξύ των δυο πλευρών

Το μεταναστευτικό είναι η νέα πηγή αντιπαράθεσης Αθήνας και Άγκυρας που έχει μπει στην ατζέντα των προβλημάτων τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο να ξεκαθαρίσει αν η μεταστροφή της στάσης του, τους τελευταίους μήνες, οφείλεται σε οικονομικούς ή γεωπολιτικούς λόγους.

Πηγή: parapolitika.gr

Author: admin

Share This Post On
468 ad
Share This