Μενδώνη: Το Ζαγόρι δεν είναι πια μόνο ελληνικό τοπίο, αλλά κτήμα όλης της οικουμένης

3 Οκτωβρίου 2023

Συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού, στο Ζαγόρι, μετά την εγγραφή του, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
Στην έδρα Ζαγορίου , στους Αρχαγγέλους, παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κωσταντίνου Τασούλα και της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Oικογένειας Μαρίας Κεφάλα, συναντήθηκε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον Δήμαρχο Γιώργο Σουκουβέλο, τα μέλη της δημοτικής αρχής και εντόπιους πολίτες για να τους ενημερώσει, μετά την ομόφωνα δεκτή υποψηφιότητα του Ζαγορίου και την εγγραφή του στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στην 45η Σύνοδο της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Οργανισμού, στο Ριάντ, της Σαουδικής Αραβίας.

Η Υπουργός Πολιτισμού αναφερόμενη στη σημασία της εγγραφής τόνισε ότι «Η εγγραφή στον κατάλογο Πολιτιστικού Τοπίου της Unesco, είναι μια τεράστια ευκαιρία για το Ζαγόρι, καθώς μετά την εγγραφή του, αποκτά μία οικουμενική διάσταση για να αναδείξει και να εκμεταλλευθεί σωστά την παγκόσμια φήμη την οποία αποκτά. Παύει το Ζαγόρι να είναι κτήμα ημών, των Ελλήνων. Τώρα, γίνεται κτήμα της οικουμένης».

Πρόκειται «για μια εγγραφή, στον κατάλογο για το πολιτιστικό τοπίο, η οποία είναι η πρώτη της Ελλάδας. Μέχρι τη σύνοδο του Ριάντ , η χώρα μας είχε εγγράψει δεκαοκτώ αρχαία και βυζαντινά μνημεία. Το Ζαγόρι είναι το πρώτο πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας που εγγράφεται στον κατάλογο του πολιτιστικού τοπίου, επειδή το περιβάλλον κρατήθηκε αλώβητο και συνταίριασε αρμονικά με την ανθρώπινη παρέμβαση».

Η Υπουργός Πολιτισμού αναλύοντας τις προοπτικές που διανοίγονται για το οικιστικό σύμπλεγμα του Ζαγορίου, υπογράμμισε ότι «το Ζαγόρι αποκτά ένα πολύ σημαντικό σήμα, ένα brand, για την οικονομική ανάπτυξη και για την κοινωνική συνοχή ολόκληρης της περιοχής. Στα πλαίσια της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, από τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους μπορούμε να έχουμε οικονομική απολαβή, ώστε να πούμε ότι η δική μας γενιά θα παραδώσει στα παιδιά μας όχι μόνον αυτό το οποίο παρέλαβε από την προηγούμενη αλλά κάτι περισσότερο και βελτιωμένο».

Η Λίνα Μενδώνη προανήγγειλε την ημερομηνία επισημοποίησης της εγγραφής του Ζαγορίου, δηλώνοντας ότι «την Ανοιξη θα γίνει εδώ, στο Ζαγόρι, η επίσημη διαδικασία της εγγραφής. Θα κληθούν στελέχη από την UNESCO, το ICOMOS και τα Ηνωμένα Έθνη να παραβρεθούν στην τυπική διαδικασία ανάρτησης της σχετικής πινακίδας, όπως απαιτεί η UNESCO, από τα κράτη- μέλη που εγγράφονται στους καταλόγους της».

Απαντώντας η Υπουργός σε ερώτηση «αν στην εγγραφή περιλαμβάνονται όλοι οι οικισμοί του Ζαγορίου ή μόνον ο πυρήνας του συμπλέγματός τους», διευκρίνισε ότι «τα Ζαγόρια έχουν εγγραφεί ως σύνολο οικιστικό. Το Ζαγόρι αποτελεί ένα πολιτιστικό σύνολο. Δεν εγγράφονται χωριά στον κατάλογο της Unesco αλλά το πολιτιστικό τοπίο όπως ορίζεται από την Σύμβαση της UNESCO, το 2005, για τα πολιτιστικά τοπία».
TAGS:
Λίνα Μενδώνη Unesco ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ Κωνσταντίνος Τασούλας

Author: newsroom

Share This Post On
468 ad
Share This