Κ. Μητσοτάκης: Βασικός εταίρος των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή η Ελλάδα

12 Μαΐου 2022

Η υπό κύρωση συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί πολύπλευρά τα εθνικά μας συμφέροντα και συμπληρώνει ένα μεγάλο πλέγμα εθνικών συμμαχιών που αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε, το κείμενο που καλείται να κυρώσει η Βουλή «τυπικά συνιστά μία από τις πολλές ανανεώσεις της αμυντικής μας συμπόρευσης με την υπερατλαντική δύναμη». Ουσιαστικά όμως, πρόσθεσε, «αποτυπώνει μία νέα πραγματικότητα που περιλαμβάνει δύο κρίσιμα στοιχεία:

  • Οι ΗΠΑ διευρύνουν την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο αναγνωρίζοντας σε αυτή όχι μόνο γεωστρατηγικό αλλά και ενεργειακό ενδιαφέρον.
  • Η Ελλάδα καθίσταται βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή».

«Ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα»

«Η χώρα μας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην περιοχή» τόνισε και πρόσθεσε πως υπό τις τρέχουσες εξελίξεις η υπό κύρωση συμφωνία «διευρύνει την εμβέλειά της και παύει να είναι ένα διμερές πρωτόκολλο». «Γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στη γειτονιά μας στην ευρύτερη περιοχή. Ως συνετού νατοϊκού εταίρου που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους όποιος παροξυσμούς των γειτόνων μας αλλά και ως ενός κρίσιμου κόμβου στον νέο ενεργειακό χάρτη» είπε.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για μία συμφωνία που επιδρά ταυτόχρονα όχι μόνο στην άμυνα και στη διπλωματία αλλά και στην οικονομία και στην ενέργεια, γεγονός που αναβαθμίζει την Ελλάδα στο προσκήνιο των παγκόσμιων εξελίξεων.

naftemporiki.gr

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This