Θρίαμβος για τον «Mr Brexit»: Σαρωτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον στην Βρετανία

13 Δεκεμβρίου 2019

Ξεπέρασε ακόμα και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία, τουλάχιστον για το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον. Η νίκη του στις πρόωρες εκλογές ήταν σαρωτική, καθώς ώρα με την ώρα επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη του exit poll για επιβλητική αυτοδυναμία με 368 έδρες επί συνόλου 650.

Πανωλεθρία για τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, οι οποίοι κατέγραψαν το χειρότερο ποσοστό από το 1937. Είναι χαρακτηριστικό ότι το λεγόμενο «κόκκινο τείχος» στη βόρεια Αγγλία διαλύθηκε, αφού η εργατική τάξη (που τάχθηκε υπέρ του Brexit) δεν πείστηκε από τον «σοσιαλισμό» που οραματιζόταν ο Κόρμπιν και ψήφισε μαζικά τους Συντηρητικούς.

Ακόμα και στην Ουαλία οι Εργατικοί, αν και παρέμειναν το πρώτο κόμμα, έχασαν αρκετές έδρες από τους Συντηρητικούς.

Ο ίδιος Τζέρεμι Κόρμπιν αναγνώρισε το τραγικό εκλογικό αποτέλεσμα, συμπληρώνοντας ότι δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τέταρτη συνεχόμενη ήττα για τους Εργατικούς. Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει άμεσα από την ηγεσία (όπως πολλά στελέχη ζητούν), αλλά θα παραμείνει, ώστε να ακολουθήσει μια «περίοδος περισυλλογής»…

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πολιτικός που πριν από ένα χρόνο ήταν σχεδόν ξεγραμμένος από το κόμμα του, έκανε τη μεγάλη επιστροφή, πόνταρε όλα τα λεφτά του στην κούραση του εκλογικού σώματος από το Brexit και πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη από το 1987 και την τρίτη (τότε) εκλογική επιτυχία της Σιδηράς Κυρίας Μάργκαρετ Θάτσερ.

«Σε αυτό το στάδιο πράγματι φαίνεται ότι η κυβέρνηση των Συντηρητικών έλαβε ισχυρή νέα εντολή, να ολοκληρώσει το Brexit κι όχι μόνο να ολοκληρώσει το Brexit, αλλά να ενώσει αυτή τη χώρα και να την οδηγήσει μπροστά» δήλωσε ο Τζόνσον.

Σαρωτική όμως ήταν η νίκη και των σκωτσέζων του SNP στην περιοχή τους: Οι πολίτες έδωσαν σχεδόν όλες τις έδρες στο SNP, το κόμμα που τάχθηκε κατά του Brexit και υπέρ της ΕΕ. Τώρα δηλώνει έτοιμο να διεκδικήσει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Απογοητευτική η εμφάνιση των Φιλελεύθερων που από την αρχή τάχθηκαν υπέρ της κατεδάφισης του Brexit. Ούτε η λεγόμενη «έξυπνη ψήφος» (να στηριχθούν ανά περιοχή υποψήφιοι που απλά θα στερούσαν την έδρα από τους Συντηρητικούς) έφερε ιδιαίτερα αποτελέσματα. Ακόμα και η νέα τους αρχηγός απέτυχε να εκλεγεί.

Πηγή: parapolitika.gr

Author: admin

Share This Post On
468 ad
Share This