Η Ελλάδα στις τέσσερις κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις βιβλίου

3 Οκτωβρίου 2023

Η συμμετοχή της Ελλάδας στις πιο κορυφαίες εκθέσεις βιβλίου του κόσμου δείχνει την άνοδο, τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής
Η εκδοτική ελληνική συμμετοχή στις τέσσερεις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, 41η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Liber, στη Μαδρίτη, στην 75η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, στη Φρανκφούρτη, στην 42η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Σάρζα, και στην 37η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Γουαδαλαχάρα, με τις οποίες κλείνει το τελευταίο τρίμηνο 2023, είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά.

Με πολυδιάστατο πρόγραμμα, ειδικά σχεδιασμένο ενημερωτικό υλικό και επικοινωνιακή στρατηγική αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση στον επανασχεδιασμό των Εθνικών Περιπτέρων,η προβολή της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής θα λειτουργήσει αποτελεσματικότερα, από το παρελθόν. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει στις Εκθέσεις Βιβλίου της Σάρζα και της Γουαδαλαχάρα.

Την εθνική συμμετοχή της Ελλάδας στις τέσσερεις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, υλοποιεί (2023- 2025) το Υπουργείο Πολιτισμού, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δια της Διεύθυνσης Γραμμάτων, της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού. Στα Εθνικά Περίπτερα, τον εκδοτικό κόσμο της χώρας εκπροσωπούν περισσότεροι από 20 συγγραφείς και μεταφραστές, κριτικοί λογοτεχνίας και πανεπιστημιακοί, ενώ συμμετέχουν περίπου 50 εκδότες, πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς.

Αναλυτικότερα:

Στο Εθνικό Περίπτερο της Ελλάδας φιλοξενούνται συνολικά 23 εκδότες, πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς, προβάλλοντας περισσότερες από 350 εκδόσεις στα ελληνικά. Θα παρουσιαστούν, επίσης, τα μεταφρασμένα, σε άλλες γλώσσες, βιβλία που εκδόθηκαν με την υποστήριξη του προγράμματος Greeklit.

Στην 41η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Liber της Μαδρίτης (Τετάρτη 4 με Παρασκευή 6 Οκτωβρίου) λαμβάνουν μέρος οι συγγραφείς και κριτικοί Δημήτρης Αγγελής, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Πόπη Αρωνιάδα, Ηλίας Καφάογλου, Χρίστος Κυθρεώτης, ο πολιτικός γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος) και ο δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου καθώς και οι μεταφραστές Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο (José Antonio Moreno Juradο) και Φρανσίσκο Χαβιέρ Μοράλ Αρέβαλο (Francisco Javier Moral Arévalo). Στο Πρόγραμμα των ελληνικών εκδηλώσεων συμμετέχουν Ισπανοί και Ισπανόφωνοι λογοτέχνες, πανεπιστημιακοί, διευθυντές φορέων πολιτιστικών ιδρυμάτων, φεστιβάλ και ξένοι εκδότες.

Στην 75η ΔΕΒ Φρανκφούρτης (Τετάρτη 18 με Κυριακή 22 Οκτωβρίου) συμμετέχουν οι συγγραφείς Αριστείδης Αντονάς, Χρήστος Αστερίου, Νίκος Δαββέτας, Δημήτρης Δημητριάδης, Μάκης Τσίτας και Έλενα Χουζούρη, η κριτικός και δοκιμιογράφος Ελισάβετ Κοτζιά, ο υπεύθυνος των εκδόσεων Romiosini, ο μεταφραστής Κώστας Κοσμάς και η μεταφράστρια Μικαέλα Πρίντσινγκερ (Michaela Prinzinger).

Φέτος, στο Εθνικό Περίπτερο συμμετέχουν περίπου 50 εκδότες, πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς. Θα προβληθούν περισσότερες από 360 εκδόσεις στα ελληνικά και άλλες γλώσσες.

Στην 42η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρζα (1 με 12 Νοεμβρίου), έχουν προσκληθεί οι συγγραφείς Μίνως Ευσταθιάδης, Χρήστος Χρυσόπουλος, η συγγραφέας και μεταφράστρια Πέρσα Κουμούτση και ο μεταφραστής Χάλεντ Ραούφ (Khaled Raouf). Στο Εθνικό Περίπτερο συμμετέχουν συνολικά 24 εκδότες, πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς.Θα προβληθούν περίπου 180 εκδόσεις στα ελληνικά και άλλες γλώσσες.

Στην 37η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Γουαδαλαχάρα (Τετάρτη 25 Νοεμβρίου με Κυριακή 3 Δεκεμβρίου), η Ελλάδα συμμετέχει στο Περίπτερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «Guest of Honor», με τους συγγραφείς Κάλλια Παπαδάκη, Έρση Σωτηροπούλου, Νίκο Χρυσό, τoν καθηγητή και συγγραφέα Νίκο Μπακουνάκη και τον πρόεδρο της Ισπανικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, διευθυντή του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γρανάδας, συγγραφέα και μεταφραστή Μόσχο Μορφακίδη-Φυλακτό. Στο βιβλιοπωλείο που θα λειτουργήσει, στο περίπτερο της Ε.Ε.,σε συνεργασία με το Πανεπιστημίου της Γουαδαλαχάρα, είναι διαθέσιμες 30 ελληνικές εκδόσεις ( 2018-2023) μεταφρασμένες στην ισπανική γλώσσα όπως και τα βιβλία των προσκεκλημένων συγγραφέων.

Author: newsroom

Share This Post On
468 ad
Share This