Ευλογιά των πιθήκων: Λάθος ο συναγερμός για τρίτο κρούσμα στην Ελλάδα

23 Ιουνίου 2022

Δεν επιβεβαιώθηκε ευτυχώς το τρίτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, σε άνδρα από τη Βρετανία, ο οποίος εμφάνισε συμπτώματα ενόσω ήταν στη Νάξο.

Πρόκεται για 30χρονο που μεταφέρθηκε στην Αθήνα σε ειδική κάψουλα, στο νοσοκομείο «Αττικόν» και μπήκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Οι έλεγχοι σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΟΔΥ προς το Υπουργείο Υγείας έδειξαν ότι ο άνδρας νοσεί από ανεμοβλογιά.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο επιβεβαιωμένα περιστατικά αφορούν έναν τουρίστα από την Πορτογαλία και έναν Έλληνα ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Ισπανία.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This