Εμβολιασμός: Δύο δόσεις στα παιδιά – Υπό εξέταση τρίτη δόση για 16-18 ετών

13 Δεκεμβρίου 2021

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών και τις παρενέργειες που έχει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19

Η κυρία Θεοδωρίδου αρχικά υπενθύμισε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά και ομόφωνα για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Τα εμβόλια θα προσφέρουν στην προστασία των παιδιών και θα τα βοηθήσουν να παρακολουθήσουν ανεμπόδιστα τις σχολικές δραστηριότητες. Η αύξηση του αριθμού εμβολιασμένων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταλλάξεων.

Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά περιέχει το ένα τρίτο του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων. Πραγματοποιείται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 21 ημερών. Σε περίπτωση νόσησης, η δεύτερη δόση χορηγείται μετά από τρεις μήνες, εξήγησε.

Στη συνέχεια διευκρίνισε πως ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στους εμβολιασμούς των παιδιών με τα κλασικά εμβόλια έναντι άλλων ασθενειών.

«Δεν υπάρχει χρονικό διάστημα που να εμποδίζει τον εμβολιασμό από τα κλασικά εμβόλια του εθνικού χρονοδιαγράμματος», είπε.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που είναι πολύ εξοικειωμένοι οι γονείς. Πυρετός και λίγος πόνος στο σημείο της ένεσης.

«Η νόσος ήταν και παραμένει ήπια χωρίς διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν μικροί αλλά υπαρκτοί κίνδυνοι», σημείωσε.

Συγκεκριμένα ανέφερε τον κίνδυνο του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου των παιδιών (MIS-C), λέογοντας πως μία περίπτωση στις 3.000 μπορεί να έχει σοβαρή έκβαση.

Σημείωσε ακόμα πως μόλις δημοσιεύτηκε σχετική έρευνα στην Σκωτία για τα παιδιά και το μη ελεγχόμενο άσθμα.

«Τα δεδομένα στην Σκωτία αφορούν 752.000 παιδιά και συμπερασματικά από τη μελέτη των στοιχείων βρέθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν 3-6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω Covid εισαγωγής στο νοσοκομείο», τόνισε.

Αναφορικά με όσα έχουν ακουστεί σχετικά με τη χορήγηση τρίτη δόσης στους άνω των 18 ετών και αν αυτό γίνει και για τους ανήλικους, είπε πως μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί η χορήγηση 3ης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, η κυρία Θεοδωρίδου επεσήμανε πως ο FDA ενέκρινε την τρίτη δόση στους 16-18 ετών και πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού επιφυλάσσεται να διατυπώσει τις δικές της συστάσεις μετά από αξιολόγηση.

Author: Radionorth3

Share This Post On
468 ad
Share This