Βραζιλία: Απαγγέλθηκαν οι πρώτες κατηγορίες σε διαδηλωτές – Ζητήθηκε δέσμευση περιουσιών για κάλυψη των ζημιών

18 Ιανουαρίου 2023

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Βραζιλίας παρουσίασε τις πρώτες του κατηγορίες εναντίον ορισμένων από τους χιλιάδες ανθρώπους που οι Αρχές λένε ότι εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την ήττα του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Οι εισαγγελείς της πρόσφατα συσταθείσας ομάδας για την καταπολέμηση των αντιδημοκρατικών πράξεων ζήτησαν επίσης τη φυλάκιση των 39 κατηγορουμένων που λεηλάτησαν το Κογκρέσο ως προληπτικό μέτρο και δέσμευση 40 εκατ. ρεάλ (7,2 εκατ. ευρώ) των περιουσιακών τους στοιχείων για την κάλυψη των ζημιών.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για ένοπλη εγκληματική οργάνωση, βίαιη απόπειρα ανατροπής του δημοκρατικού κράτους δικαίου, πραξικόπημα και καταστροφή δημόσιας περιουσίας, ανέφερε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα σε γραπτή του δήλωση. Οι ταυτότητές τους δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

Περισσότερα από 1.000 άτομα συνελήφθησαν την ημέρα της εξέγερσης της 8ης Ιανουαρίου, η οποία είχε έντονες ομοιότητες με τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από όχλους που ήθελαν να ανατρέψουν την ήττα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο Κογκρέσο της Βραζιλίας, το Προεδρικό Μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια ζητούσαν την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων και την επαναφορά του Μπολσονάρο.

Οι ταραχοποιοί «προσπάθησαν, με τη χρήση βίας και σοβαρής απειλής, να καταργήσουν το δημοκρατικό κράτος δικαίου, εμποδίζοντας ή περιορίζοντας την άσκηση των συνταγματικών εξουσιών», σύμφωνα με απόσπασμα κατηγοριών. «Ο απώτερος στόχος της επίθεσης ήταν η εγκαθίδρυση ενός εναλλακτικού κυβερνητικού καθεστώτος».

Οι δράστες δεν κατηγορήθηκαν για τρομοκρατία, επειδή, σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη νομοθεσία, μια τέτοια κατηγορία πρέπει να περιλαμβάνει ξενοφοβία ή προκατάληψη με βάση τη φυλή, την εθνικότητα ή τη θρησκεία.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα απέστειλε τις κατηγορίες του στο Ανώτατο Δικαστήριο, αφού ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ροντρίγκο Πατσέκο, παρείχε την περασμένη εβδομάδα λίστα με άτομα που κατηγορούνται για επιθέσεις στο Κογκρέσο. Αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες και σε άλλους διαδηλωτές.

Πηγή: Associated Press /kathimerini.gr

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This