Βαγγέλης Ντούλες Πρόεδρος ΚΕΑΔ Αλβανίας στο Radio North : «Έμπρακτα στο πλευρό της Μειονότητας η Ελληνική Κυβέρνηση για την Πανδημία! – Τι ισχύει με τις φήμες για 30.000 πρόσφυγες στη Β.Ηπειρο.

25 Μαρτίου 2020

Βαρυσήμαντη συνέντευξη παραχώρησε στον δευθυντή του Radio North 98 Βαγγέλη Μωυσή, σήμερα, ανήμερα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, ο Βαγγέλης Ντούλες, Πρόεδρος του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αλβανίας και εκπρόσωπος της Ελληνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου στο αλβανικό κοινοβούλιο.
Ο κ. Ντούλες, αποκάλυψε πως η εμπιστοσύνη στην καταγραφή των κρουσμάτων στο αλβανικό έδαφος, είναι ελάχιστη:

«Από χθες το βράδυ η Αλβανία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα και οι θάνατοι δεν είναι μεγάλος αριθμός. Αλλά με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό εκείνων που ταξίδεψαν προς Αλβανία από την Ιταλία το προηγούμενο διάστημα, τον ελάχιστο αριθμό όσων εξετάζονται και τις εγγενείς αδυναμίες που έχει το Σύστημα Υγείας της Αλβανίας, η κατάσταση είναι πολύ προβληματική. Υπάρχει φόβος για σημαντικό αριθμό νοσούντων και όχι απλά προσβεβλημένων από τον ιό, που δεν έχουν εντοπιστεί. Προς το παρόν είναι καλή η εικόνα στα χωριά της ελληνικής μειονότητας. Δεν έχουμε ακόμα καταγεγραμμένο κρούσμα στις περιοχές Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα, Χειμάρρα. Έχουμε κάποιες περιπτώσεις στην Κορυτσά.»

Αποκάλυψε επίσης πως η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται από την αρχή της πανδημίας στο πλευρό των Ελλήνων της Αλβανίας, στην οποία εδώ και μέρες έχει επιβληθεί στρατωτικός νόμος:
«Έχουμε πολλούς συμπατριώτες μας σε μεγάλη ηλικία, που αυτή τη στιγμή με το κλείσιμο των συνόρων βρίσκονται εγκλωβισμένοι, χωρίς να μπορούν να δεχτούν βοήθεια από συγγενείς που βρίσκονται στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες. Ειδικά στις δύο πλευρές των ελληνοαλβανικών συνόρων, έχουν κοπεί στα δύο πολλές οικογένειες. Και είναι σημαντική η βοήθεια που δεχόμαστε αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά από την Ελληνική Κυβέρνηση και την ευχαριστούμε. Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές εδώ, είναι επί ποδός από την αρχή της κρίσης και φροντίζουν να φτάνουν στην ελληνική μειονότητα, εφόδα, τρόφιμα και φάρμακα, που συγκεντρώνονται από την “Ομόνοια”, συλλόγους και αδελφότητες στην Ελλάδα. Έχουν φτάσει ήδη σημαντικές ποσότητες και αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Είμαστε μαζί σ` αυτό και ευχαριστούμε τους Έλληνες αδερφούς μας για την βοήθεια!»

Ο Προέδρος του ΚΕΑΔ Αλβανίας, έβαλε στη σωστή του διάσταση, το θέμα με τις φήμες περί επικείμενης εγκατάστασης 30.000 προσφύγων και μεταναστών στη Βόρειο Ήπειρο από την αλβανική κυβέρνηση, σημειώνοντας, πως το νούμερο αφορά το σύνολο της Αλβανίας, πως η Ε.Ε. και η Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα ελέγχου, αλλά οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση λόγω των χαρακτηριστικών του Έντι Ράμα:

«Η Ε.Ε. έχει ζητήσει από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, να είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν πρόσφυγες σε περίπτωση ανάγκης. Θυμίζω πως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είμαστε από τις 18 Φεβρουαρίου του 2019 εκτός κοινοβουλίου, με δική μας πρωτοβουλία, με τη μαζική παραίτηση 65 μελών του αλβανικού κοινοβουλίου μετά τα στοιχεία και τις αποκαλύψεις για νοθεία στις εκλογές του 2017. Όπως έχουμε ενημερωθεί, η αλβανική κυβέρνηση, έχει δηλώσει πως είναι σε θέση να φιλοξενήσει σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, 30.000 πρόσφυγες σε δομές σε όλη τη χώρα και κυρίως σε πρώην στρατόπεδα. Μεταξύ αυτών είναι και συγκεκριμένοι χώροι, στην ευρύτερη περιοχή που ζει ο Ελληνισμός. Συγκεκριμένα, το πρώην στρατόπεδο στην Κρανιά νομού Φοινίκης, ή στο Αργυρόκαστρο, ακριβώς έξω από την πόλη. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στον μείζονα χώρο του Ελληνισμού συγκεκριμένες κινήσεις. Έχουμε όμως στο Αργυρόκαστρο, στο στρατόπεδο Αρσι Λενγκο, έναν διψήφιο αριθμό προσφύγων που έχουν εγκατασταθει το τελευταίο διάστημα. Δεν γνωρίζουμε από πού έχουν έρθει. Είναι γνωστό πως η Αλβανία χρησιμοποιείται από κυκλώματα διακίνησης μεταναστών, προς τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό που παρατηρείται τελευταία, είναι μια μικρή ροή προσφύγων από την πλευρά της Κορυτσάς. Σε κάθε περίπτωση, επειδή υπάρχουν άγνωστες πτυχές και ο Έντι Ράμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία, με βασικό χαρακτηριστικό την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία, οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Γιατί έχει αποδείξει η παρούσα κυβέρνηση της Αλβανίας, πως δεν κινείται με τις καλύτερες διαθέσεις έναντι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.»

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις με το “πράσινο φως” της Ε.Ε. για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τόνισε ότι θα πρέπει να καταλάβει η Αλβανία πως πρόκειται για μια διαδικασία που… έχει επιστροφή και ανέφερε τα εξής:
«Παρατηρώντας με πολύ μεγάλη προσοχή, στους 15 όρους που η Αλβανία πρέπει να εκπληρώσει μεταξύ 1ης και 2ης Διακυβερνητκής Διάσκεψης, είναι και τρία ζητήματα ζωτικής σημασίας για τον εδώ Ελληνισμό. Είναι το θέμα των ιδιοκτησιών, είναι το θέμα της απογραφής και τρίτον το θέμα της συμπλήρωσης του νομοθετικού πλαισίου ώστε να καταστεί εφαρμόσιμος ο νόμος του 2018 για τα δικαιώματα των μελών των εθνικών μειονοτήτων. Παρά τη συστηματική πίεση, στο πρόσφατο νομοσχέδιο με το οποίο ασχοληθήκαμε εντατικά σε συνεργασία με όλους τους διεθνείς παράγοντες, δεν διαβλέπεται προς το παρόν διάθεση από πλευράς Έντι Ράμα, να κάνει πίσω στον στρατηγικό του σχεδιασμό, που δεν είναι άλλος, από την αλλίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου εις βάρος των νομίμων ιδιοκτητών, ως επί το πλείστον Ελλήνων. Ήταν μια διαδικασία που διήρκησε αρκετά, είχε παρουσία διεθνών παρατηρητών -και Έλληνα καθηγητή- αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό για το οποίο πίεζε η διεθνής κοινότητα και το οποίο θα πλοιρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που επιβάλει ο σεβασμός του δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Αυτή τη στγμή επανέρχεται το θέμα αυτό. Θα είναι λοιπόν δύσκολη η πορεία. Υπάρχουν μεγαλύτερα εχέγγεια για εμάς, έχοντας στο πλευρό μας την Ε.Ε. και την Ελλάδα να πρωτοστατεί στη διαδικασία αυτή για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, να πετύχουμε κάτι καλύτερο. Δεν μπορεί σήμερα μια χώρα που θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις να προχωρήσει, ότι έχει αλλάξει η διαδικασία, μετά και τις πρωτοβουλίες του Μακρόν. Δεν είναι πια μια διαδικασία χωρίς επιστροφή. Είναι μια διαδικασία που έχει και επιστροφή. Και πρέπει να επωφεληθούμε από αυτή την συγκυρία. Να δώσουμε σκληρό αγώνα, για να πετύχουμε αυτά που αποτελούν προϋποθέσεις για την επιβίωση του Ελληνισμού στις πατρογονικές του εστίες.»

Όσον αφορά στο πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας και στην παρουσία του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουζλίμ Μπάσα, με τον οποίο η Ελλάδα διακριτικά εξετάζει τις πιθανές καλύτερες προοπτικές προσέγγισης και διαλόγου, υπέρ των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας, ο κ. Ντούλες σημείωσε:

«Δεν υπάρχουν στην Αλβανία δημοσκοπήσεις σοβαρές όπως τις ξέρουμε σε άλλες χώρες. Δεν έχει απαντηθεί εδώ και 30 χρόνια το μέγα ερώτημα στην Αλβανία, αν θα έχουμε ποτέ ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές ή αν θα έχουμε επανάληψη της φάρσας μιας εκλογικής διαδικασίας με προδιαγεγραμμένο νικητή. Με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Λουζλίμ Μπάσα, έχουμε μια συνεργασία, είναι ένας νέος πολιτικός που γεννήθηκε στην Αλβανία, αλλά μεγάλωσε στην Ολλανδία. Αυτό που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας, είναι πως δεν έχει τις… ανατολικές αγκυλώσεις που έχει ο Έντι Ράμα με τον μέντορά του Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε διδαχθεί από την ιστορία να κρατάμε πάντα τις επιφυλάξεις μας. Και πρέπει να καταλάβουμε, ότι η Ελληνική Μειονότητα μπορεί να είναι μια σημαντική δύναμη στην Αλβανία, εφόσον είναι ενωμένη, ένα ζητούμενο που –κάνοντας την αυτοκριτική μας- πρέπει να αναγνωρίζουμε πως δεν το πετυχαίνουμε πάντα. Αυτή τη στιγμή οι Έλληνες της Μειονότητας, είναι πολίτες της Αλβανίας και πολίτες της Ελλάδας και της Ε.Ε.. Αυτό δηλαδή που οι υπόλοιποι Αλβανοί διεκδικούν, να ενταχθούν ως Ευρωπαίοι πολίτες, εμείς το απολαμβάνουμε ήδη και πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Το οφείλουμε αυτό, στις τύχες τις δικές μας, στις τύχες του τόπου μας, αλλά και στις τύχες της ευρωπαϊκής προοπτικής αυτής της χώρας. Πρέπει στις μελλοντικές προκλήσεις, είτε είναι η απογραφή πληθυσμού, είτε οι επόμενες δημοτικές, ή κοινοβουλευτικές εκλογές, να δώσουμε δυναμικό ενωτικό “παρών”. Και δεν θα μπορέσει τότε κανένας Ράμα, να σταθεί εμπόδιο στον δίκαιο αγώνα μας.»

 

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This