Σχοινάς: Τέλος η FRONTEX – Έρχεται ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή 10.000 ανδρών

16 Ιανουαρίου 2020

Την αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση της Frontex και την αντικατάστασή της από την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

Όπως είπε ο κ. Σχοινάς, έως το 2027 η Frontex θα αντικατασταθεί από την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή , μια δύναμη 10.000 αντρών η οποία θα φέρει οπλισμό και όπως είπε ο Έλληνας Επίτροπος, δεν θα εκπαιδεύεται σε στρατόπεδα κάπου στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά στις συνοριακές περιοχές της Ευρώπης.

«Να δουν οι τοπικές κοινωνίες κοντά στα σύνορα ότι η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή είναι δίπλα τους», τόνισε ο κ. Σχοινάς κατά την ενημέρωση των μελών των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων. «Αλλά να βρούμε και εντός συνόρων το μηχανισμό που θα κατανέμει σε όλα τα κράτη-μέλη τους πρόσφυγες και μετανάστες. Ήρθε η ώρα να χτίσουμε το δίδυμο της υπευθυνότητας και αλληλεγγύης».

Ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Ισπανία είναι οι χώρες που σηκώνουν δυσανάλογα το βάρος των εκρηκτικών ροών και το “Δουβλίνο” είναι ξεπερασμένο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. “Αποτύχαμε σε κάποιους τομείς και ειδικότερα στην αλληλεγγύη των κρατών-μελών απέναντι στις χώρες υποδοχής. Συνέπεια της ασυμμετρίας αυτής εξαιτίας του “Δουβλίνου” είναι η δυσανάλογη επιβάρυνση χωρών όπως η δική μας. Ήρθε η ώρα αυτή η αδικία να διορθωθεί”.

Για το άσυλο ο Έλληνας Επίτροπος είπε ότι χρειάζεται μια “ολιστική αντιμετώπιση” του ζητήματος και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει δουλειά έξω από ευρωπαϊκά σύνορα ώστε να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές, και αυστηρός έλεγχος των ευρωπαϊκών συνόρων.

Τόνισε ότι για να δουλέψει το “σύστημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, για να τους πείσουμε, πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε κατοχυρώσει επαρκή, σκληρή διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων”.

Τόνισε ότι χρειάζεται ένα “μεγάλο πρόγραμμα επιστροφών” όσων δεν δικαιούνται άσυλο. “Η ΕΕ θα πρέπει να έχουν στο ύψος των περιστάσεων σε ότι αφορά την  προστασία  στους αδύνατους του πλανήτη. Αυτή την ευθύνη δεν μπορούμε να την βγάλουμε απ’ την πλάτη μας γι’ αυτό είμαστε Ευρώπη, γι’ αυτό μιλάμε για ευρωπαϊκό τρόπο ζωής”.

Μετά την τοποθέτησή του Έλληνα Επιτρόπου η κ. Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι χρειάζεται επιτάχυνση σε ό,τι αφορά στα μέτρα αντιμετώπισης και της φύλαξης των συνόρων, ενώ ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επισήμανε ότι “απάδει του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής” το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για κλειστά κέντρα κράτησης έως και 36μήνες.

Πηγή: voria.gr

Author: newsroom

Share This Post On
468 ad
Share This