Στον αέρα ο πρώην κινηματογράφος «Αλέξανδρος»

14 Φεβρουαρίου 2020

Έναν σημαντικό χώρο πολιτισμού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κινδυνεύει να χάσει η πόλη καθώς το θέατρο – κινηματογράφος «Αλέξανδρος», στην οδό Εθνικής Άμυνας, μπορεί να πάψει να λειτουργεί ως καλλιτεχνική έδρα του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το κτήριο του «Αλέξανδρος» ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και υπάγεται στο ταμείο του υπουργείου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, το ΤΕΘΑ. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν το 2017, που έληγε η συμφωνία μίσθωσης με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το υπουργείο δεν ανανέωσε το συμβόλαιο και έστειλε χαρτί έξωσης, η οποία ωστόσο δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ.

Όπως αναφέρει η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας, Βούλα Πατουλίδου, η Περιφέρεια ξεκίνησε διαπραγματεύσεις ήδη από το 2015 προκειμένου να ανανεωθεί το συμβόλαιο για μια ακόμα δεκαετία. Σύμφωνα με την ίδια, οι διαπραγματεύσεις δεν τελεσφόρησαν. Το αγκάθι είναι ο καινούργιος νόμος που πέρασε το 2015 και ο οποίος ορίζει πως το μίσθωμα του χώρου θα πρέπει να ισούται τουλάχιστον με το 5% της αντικειμενικής αξίας του. «Μου είπαν ότι η αντικειμενική αξία του “Αλέξανδρος” είναι 2,3 εκ. ευρώ. Τους ρώτησα: θα πάρω και την ταράτσα του Λευκού Πύργου μαζί;», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Πατουλίδου λέγοντας πως εκεί κόλλησαν οι συζητήσεις. Η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως η ίδια ερεύνησε το θέμα και βρήκε ότι σύμφωνα με την εφορία η αντικειμενική αξία του χώρου ορίζεται στα 230.000 – 250.000 ευρώ.

Η ίδια εκφράζει την απογοήτευσή της για την περιπέτεια αυτή. «Τόσα χρόνια που υπήρχε μια άλλη άνεση οικονομική, κανείς δεν μιλούσε. Τώρα που η κοινωνία έχει πνιγεί, υπάρχει ένα χώρος που της προσφέρει χαρά μέσα από την αυτοδιοίκηση και τον στραγγαλίζουν».

Σημειώνεται πως η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει ένα ποσό για την ανακαίνιση του χώρου το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να εκταμιεύσει μέχρι να ανανεωθεί το συμβόλαιο μίσθωσης για τουλάχιστον μια δεκαετία.

«Θέλουμε να το κάνουμε ένα κόσμημα, με υψηλού επιπέδου πολιστικά δρώμενα και με παραγωγές δικές μας γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι εκεί που βάζουμε τη σφραγίδα μας προκύπτει ένα θετικό αποτέλεσμα», σημείωσε από πλευράς της η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ, Άννα Μυκονίου εκφράζοντας το όραμα της Περιφέρειας.

Η κ. Πατουλίδου σημείωσε πως με τη νέα ηγεσία του υπουργείου έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι διαπραγματεύσεις ευελπιστώντας ότι αυτή τη φορά θα έχουν θετική έκβαση.

Σε δελτίο τύπου που απέστειλε η παράταξη Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία κάλεσε τη Διοίκηση της Π.Κ.Μ. και τον Απόστολο Τζιτζικώστα ονομαστικά να ασκήσει τις απαραίτητες πιέσεις, με όλη τη δυναμική που μπορεί να έχει η Π.Κ.Μ., προκειμένου να της παραχωρηθεί δωρεάν ο πρώην Κινηματογράφος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και να συνεχίσει εκεί το πολιτιστικό της έργο.

voria.gr

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This