Στην Αθήνα ο Χάφταρ – Το παρασκήνιο και οι συναντήσεις του Λίβυου στρατάρχη

17 Ιανουαρίου 2020

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα χθες το βράδυ και οι συνομιλίες που θα έχει σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο είναι, ίσως, η πιο άρτια απάντηση που μπορούσε να δώσει η ελληνική πλευρά στη Βερολίνο.

Ο ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) έφτασε στην πρωτεύουσα χθες το βράδυ στις 20:31, κάτω υπό άκρα μυστικότητα και είχε μία πρώτη, ανεπίσημη, συνάντηση με τον κ. Δένδια στο King George λίγο μετά τις 9. Ο Χαφτάρ, ο οποίος αναμένεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, έφτασε στη χώρα μας υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας από τη Βεγγάζη, ενώ η έλευσή του δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα, για λόγους ασφαλείας.

Τα μέτρα ασφαλείας για τον Χαλίφα Χάφταρ, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας . Η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο King George όπου διαμένει και η πλατεία Συντάγματο, είναι γεμάτη άνδρες των ΕΚΑΜ και της Αντιτρομοκρατικής. Μάλιστα το συγκεκριμένο ξενοδοχείο επελέγει γιατί δεν είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό ενώ διαθέτει και μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων και άλλα μέτρα ασφαλείας.

Το πρωί στις 10:30 θα γίνει η επίσημη συνάντηση του Χαφτάρ με κ. Δένδια, στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ θα ακολουθήσει η δεύτερη με τον πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, στη 1 το μεσημέρι, στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Βουλή. Ο λόγος που η συνάντηση θα γίνει στη Βουλή, είναι γιατί η επίσκεψη δεν είναι επίσημη και το πρωτόκολλο δεν επιτρέπει να γίνει η συνάντηση στου Μαξίμου, από την στιγμή που ο Χαφτάρ δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένος αρχηγός του κράτους της Λιβύης και η επίσκεψη δεν είναι επίσημη.

Χθες κατά την άφιξή του Χαφτάρ, ο LNA ανάρτησε φωτογραφίες από την παρουσία του στην Αθήνα και τα μέτρα ασφαλείας, ευχαριστώντας την Ελλάδα «για την προστασία» που του παρέχει.

Η επίσκεψη του Χάφταρ στην Αθήνα γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή, τρεις ημέρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη από την οποία η Ελλάδα έχει αποκλειστεί. Η επίσκεψή του θεωρείται ότι στέλνει πολλαπλά μηνύματα στο εξωτερικό, τόσο στην Τουρκία, όσο και στις δυνάμεις που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης. Να σημειωθεί ότι περίπου την ίδια ώρα που ο Χάφταρ έφθανε στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης έστελνε το μήνυμα στην ΕΕ ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για τη Λιβύη αν δεν περιλαμβάνεται η ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Μάλιστα, ανέφερε ότι το βέτο θα ασκηθεί σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα, σε επίπεδο ΥΠΕΞ και στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Μητσοτάκης, πρόσθεσε ακόμα πως έχει στείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει μιλήσει τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και θα ξαναμιλήσει σήμερα μαζί της.

ο στρατάρχης Χαφτάρ έφτασε χθες το βράδυ στην Αθήνα σε συνθήκες μυστικότητας για λόγους ασφαλείας. Ο ίδιος, εξάλλου, βρίσκεται συνεχώς σ’ έναν κλοιό προστασίας από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Μετά την έλευσή του σε ξενοδοχείο του Συντάγματος, χτες το βράδυ είχε ιδιωτικό δείπνο με το Νίκο Δένδια, τον οποίο θα συναντήσει επίσημα σήμερα το πρωί στις 10:30. Λίγο αργότερα, στη 1:00 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο γραφείο του στη Βουλή, επειδή το πρωτόκολλο δεν προβλέπει υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου. Χθες το βράδυ, λίγο πριν προσγειωθεί, ο Μητσοτάκης είχε σε συνέντευξή του πει πως επίκειται μεγάλη διπλωματική πρωτοβουλία, καθώς και για μια «έκπληξη».

Και ενώ αυτά συνέβαιναν στην Αθήνα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως θα στείλει στρατό στη Λιβύη, καθώς και σεισμογραφικό σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που καταγράφονται στο μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Η τουρκική ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της λιβυκής Βουλής Αγκίλα Σαλέχ, ο οποίος δήλωσε για την περίπτωση που σταλεί τουρκικός στρατός: «Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να ελέγξει τη χώρα μας. Θα τους αναγκάσουμε να παραδοθούν και να σηκώσουν τα χέρια τους».

Πηγή: parapolitika.gr

Author: newsroom

Share This Post On
468 ad
Share This