Ν. Παπαϊωάννου: «Καμία επαφή με ΕΛ.ΑΣ.! Το ΑΠΘ περιφρουρεί τα του οίκου του»

13 Νοεμβρίου 2019

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα μπορεί να περιφρουρήσει τα του οίκου της και δεν έχουμε καμία επαφή με τις αστυνομικές αρχές», δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Παπαϊωάννου στο Radio North 98 και στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος» με τον Βαγγέλη Μωυσή.

«Το Πανεπιστήμιο θα παραμείνει ανοιχτό», τόνισε. «Οι μέρες αυτές είναι εργάσιμες. Παράλληλα, όμως, είναι και μέρες θύμησης. Είναι μέρες για να τιμήσει κάποιος τα μηνύματα και τις αξίες του Πολυτεχνείου. Αυτά τιμώνται όταν το Πανεπιστήμιο είναι σε δράση, όταν το Πανεπιστήμιο είναι στη φυσική, καθημερινή ροή του και όταν την ημέρα της 17 Νοέμβρη διοργανωθούν κάποιες εκδηλώσεις, οι οποίες θα συντείνουν στο να δώσουμε την τιμή που πρέπει στα μηνύματα της εξέγερσης. Και τα μηνύματα της εξέγερσης είναι Δημοκρατία, ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Αυτό κάνουμε πράξη», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου. Πρόσθεσε ότι «εμείς, ως πανεπιστημιακή κοινότητα και οι φοιτητές μας, θεωρώ ότι έχουμε και έχουν την ωριμότητα να τιμήσουν την επέτειο έτσι, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα».

Όπως υπογράμμισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, δεν έχει επικοινωνία με τις αστυνομικές αρχές. «Οι αστυνομικές αρχές έχουν το δικό τους επιχειρησιακό σχέδιο. Η πανεπιστημιακή κοινότητα. από μόνη της, έχει τη δυνατότητα να αυτορυθμιστεί και να περιφρουρήσει τα του οίκου της. Η επιχειρησιακή κίνηση της αστυνομίας μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Σύμφωνα με το νέο νόμο και ένας που περπατάει μέσα στο campus και δεχθεί επίθεση μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας. Εμείς όμως, ως πανεπιστημιακές αρχές, είμαστε προσανατολισμένοι και στοχευμένοι μόνο μέσω των ακαδημαϊκών και των δικών μας δυνάμεων να είμαστε εντάξει τόσο στην κοινωνία, όσο και στα μηνύματα της ημέρας. Θεωρώ ότι το ερχόμενο διήμερο το Πανεπιστήμιο δεν θα βγει λαβωμένο».

Σχετικά με το άσυλο, σχολίασε ότι το τελευταίο νομοθέτημα σχετίζεται με το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας. «Κάθε παράνομη, παραβατική πράξη εντός campus τυγχάνει της ίδιας αντιμετώπισης με ανάλογη πράξη οπουδήποτε στην κοινωνία. Όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Σχετικά με το ενδεχόμενο καταλήψεων, σημείωσε ότι αν εξαιτίας των ημερών γίνουν κάποιες καταλήψεις, είναι αναφαίρετο, δημοκρατικό δικαίωμα των φοιτητικών συλλόγων που, εάν και εφόσον έχουν την τυπική, ουσιαστική πλειοψηφία, μπορούν να προχωρήσουν. «Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που εμάς ως πρυτανικές αρχές μας δημιουργεί θέμα, είναι εάν και εφόσον οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα έχει και σαν στόχο την καταστροφή έστω και ενός τζαμιού, που θα είναι καταστροφή δημόσιας περιουσίας. Η δημόσια περιουσία, όλη η υλικοτεχνική υποδομή του πανεπιστημίου ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό, που από το υστέρημά μας τα τελευταία δέκα – δώδεκα χρόνια, προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθια τα πανεπιστήμια. Αυτό είναι που δεν θέλουμε», κατέληξε ο πρύτανης.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

 

Author: newsroom

Share This Post On
468 ad
Share This