Λ. Κατσέλη: Να υπάρξει διακομματική συναίνεση για τους πλειστηριασμούς- Παρεξηγημένος ο ρόλος των funds που αγοράζουν τα δάνεια

20 Φεβρουαρίου 2020

«Υπάρχει μια παρεξήγηση. Οι εταιρίες διαχείρισης μπορεί, σε αρκετές περιπτώσεις, και αν υπάρχει και το σωστό πλαίσιο, να είναι σωτηρία ειδικά για τους πιο ευάλωτους οφειλέτες» δήλωσε στο Radio North 98 η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, ερωτηθείσα σχετικά με το αν η πώληση δανείων σε ξένα funds θα σηματοδοτήσει ακόμη περισσότερους πλειστηριασμούς.

Η κ. Κατσέλη εξήγησε ότι «μέχρι τον Ιούλιο του ΄19 ίσχυε ο νόμος 3869 του 2010, αυτός που είναι γνωστός με το όνομά μου «νόμος Κατσέλη». Σε αυτόν τον νόμο υπήρχε ένα άρθρο 9, το οποίο προστάτευε την κύρια κατοικία. Το καλοκαίρι του ΄19 άλλαξε, τροποποιήθηκε, αυτός ο νόμος, με αφαίρεση, ισχύει ακόμη, αλλά αφαιρέθηκε το άρθρο 9 δηλαδή για κάποιον που θέλει να προστατεύσει την κύρια κατοικία του αυτό δεν μπορεί πια να το κάνει με προσφυγή στα δικαστήρια αλλά πρέπει να προσφύγει σε μια εξωδικαστική διαδικασία, μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, (…)η οποία θα λειτουργεί μέχρι τέλος Απριλίου. Η διαδικασία είναι τέτοια, που ουσιαστικά τα αποτέλεσμα ήταν πενιχρά. Μόνο 1.928 αιτήσεις κατατέθηκαν, 273 περιπτώσεις ρυθμίστηκαν και μόνο 145 πολίτες έχουν τύχει της ευνοϊκής προστασίας  του νόμου.»

Προχωρώντας σε μια σύγκριση με τον Νόμο Κατσέλη και τα αποτελέσματα που έφερε στα χρόνια εφαρμογής του υπενθύμισε ότι «είχαν προσφύγει προς ρύθμιση περίπου 200.000 οφειλέτες , με δάνεια περίπου αξίας 17 δις εκατ. ευρώ. Έχουν εκδοθεί 126.000 αποφάσεις, εκ των οποίων 71.000 ήταν υπέρ των οφειλετών, 55.000 ήταν αρνητικές και εκκρεμούν προς εκδίκαση στα δικαστήρια περίπου 70.000 με 80.000. Επομένως η αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου, του νόμου Κατσέλη», όπως είπε, « με την αφαίρεση του άρθρου 9, δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα.»

Η πρώην υπουργός επεσήμανε ότι «ο νόμος Κατσέλη δεν ήταν ένας νόμος προϊόν της κρίσης ή προϊόν των μνημονίων. Ήταν ένας νόμος κομμάτι του πτωχευτικού δικαίου για τους ιδιώτες, ο οποίος δεν ίσχυε στην χώρα μας, ενώ ίσχυε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του ΄80.» Υπεραμύνθηκε των διατάξεων του εκτιμώντας πως αν δεν υπήρχε ο νόμος Κατσέλη «θα είχαν χάσει το σπίτι τους χιλιάδες συμπολίτες μας» εξηγώντας ότι «ο λόγος για τον οποίο υπήρχε και υπάρχει τέτοια ζήτηση για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις  του νόμου είναι ακριβώς γιατί συνέπεσε με την είσοδό μας στην κρίση»

Η κ. Κατσέλη εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση στο μείζον θέμα των πλειστηριασμών. Χαρακτήρισε «πολύ θετική» την πρόταση του ΚΙΝΑΛ και της κ. Γεννηματά να υπάρξει μια διακομματική συναίνεση πάνω στο θέμα. Αναγνώρισε τη δυσκολία του εγχειρήματος, ωστόσο επανέλαβε  «ότι μια κοινωνία με μαζικούς πλειστηριασμούς, με άστεγους είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια μιας δημοκρατίας» συνεπώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα πρέπει να αναζητήσουν μια λύση.

 

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This