Ζέρβας: Σε καλά χέρια το ΜΕΤΡΟ – Ταχιάος: Θα επιτύχουμε τον στόχο του 2023

4 Ιουνίου 2020

Την πεποίθησή του πως το μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2023 εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά τη σημερινή ξενάγησή του από τη διοίκηση της Αττικό Μετρό στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας, στον σταθμό Αγίας Σοφίας και στον σταθμό Βενιζέλου.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι το έργο βρίσκεται σε καλά χέρια και ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται μαζί του θα το ολοκληρώσουν μέσα σε αυτό το πλαίσιο στο οποίο έχουμε θέσει, δηλαδή μέσα στο 2023», δήλωσε μέσα από τον σταθμό Βενιζέλου, τονίζοντας παράλληλα πως ο δήμος Θεσσαλονίκης θα είναι παρών για να ελέγχει και να στηρίζει την πορεία του έργου.

«Και πιστεύω ότι θα πρέπει όλοι να έχουμε αυτό τον στόχο. Μετρό στην πόλη το 2023» πρόσθεσε, αφού επεσήμανε την ενασχόλησή του με το μέτρο Θεσσαλονίκης για πάνω από 10 χρόνια, σημειώνοντας παράλληλα πως η ολοκλήρωσή του θα αλλάξει τη ζωή στην πόλη.

Ερωτηθείς για το εάν συμφωνεί με τον ιδιωτικό φορέα διαχείρισης του μετρό που ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο κ. Ζέρβας εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός πως «γίνεται μια σοβαρή συζήτηση για την επόμενη μέρα», λέγοντας πως «είναι πολύ σημαντικό να δούμε πότε θα κατασκευαστεί το έργο, αλλά και πώς θα λειτουργήσει και πώς θα είναι βιώσιμο. Αυτό αφορά και το μετρό Θεσσαλονίκης και τον ΟΑΣΘ».

Ταχιάος: Θα επιτύχουμε τον στόχο του 2023

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Νίκος Ταχιάος, διαβεβαίωσε πως το έργο θα ολοκληρωθεί το 2023, ενώ χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την ομοφωνία πλέον όλων των φορέων της πόλης αλλά και «το διαρκές ενδιαφέρον και αγωνία για το έργο».

Παράλληλα απηύθηνε πρόσκληση σε κάθε αιρετό της πόλης να επισκεφθεί τα εργοτάξια ώστε «να του αποδείξουμε ότι γίνεται έργο και ότι έχει γίνει έργο, το οποίο βέβαια δεν πιστώνεται μόνο στη σημερινή διοίκηση και κυβέρνηση αλλά πολλαπλά».

«Είναι καιρός να αποδώσουμε το έργο σε αυτή την πόλη. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να τελειώσει το έργο στον χρόνο του που επαναλαμβάνω είναι ο Απρίλιος του 2023. Και επειδή πολλοί ρωτούν αν θα επιτύχουμε αυτό τον στόχο, θα τον επιτύχουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Στην ξενάγηση παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι του δήμου Θεσσαλονίκης, Εφραίμ Κυριζίδης και Σωκράτης Δημητριάδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Δρόσος Τσαβλής και ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό, Νίκος Κουρέτας.

Η πορεία του έργου

Αναφορικά με την πορεία του έργου ο κ. Ταχιάος ανέφερε πως ήδη ξεκινά η τοποθέτηση των σιδηροτροχιών από τον σταθμό της Αγίας Σοφίας προς τον σταθμό Βενιζέλου, ενώ από την Αγίας Σοφίας μέχρι το αμαξοστάσιο του Ντεπώ η τοποθέτηση έχει ολοκληρωθεί. Επιπλέον στο τέλος του καλοκαιριού αναμένεται και η ολοκλήρωση της Οριστικής Μελέτης 2 ώστε πρακτικά να δοθεί η εντολή κατασκευής του σταθμού στον ανάδοχο, να προχωρήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες και γίνουν οι όποιες συμβάσεις επιπλέον χρειάζονται να την εξέλιξη του έργου.

Αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου

Ως προς τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό επεσήμανε τη διαβεβαίωση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας πως μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έχει απομακρυνθεί η άμμος, ενώ αναφερόμενος στη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης είπε: «Να ξέρετε πως η λύση που επιλέξαμε για τον σταθμό Βενιζέλου είναι μία λύση που δεν έχει πειραματισμούς, είναι μία λύση που μπορεί να φέρει μία σύντομη αντιμετώπιση του έργου, μία τεχνική επίλυση και κυρίως είναι οικονομικά αντιμετωπίσιμη. Να μπορούμε να το πληρώσουμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο προϋπολογισμός του έργου να μην φτάσει στον Θεό».

Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, ο ανάδοχος του έργου έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για τον διαγωνισμό της μελέτης για την απόσπαση των αρχαιοτήτων, η οποία τόνισε πως γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και θα αφορά την απόσπαση, την επανατοποθέτηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. «Η επιλογή του σχήματος θα γίνει πρακτικά από το υπουργείο Πολιτισμού. Τον πρώτο λόγο τον έχουν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες» πρόσθεσε.

Μετρόπληκτοι

Τέλος, ερωτηθείς για τους καταστηματάρχες που πλήττονται από τα εργοτάξια, ο κ. Ταχιάος διευκρίνισε πως στον σταθμό Αγίας Σοφίας η εταιρεία βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος και πως πολύ σύντομα – μόλις κατασκευαστεί η πλάκα της οροφής στη νότια είσοδο του σταθμού – η πλατεία στη συμβολή της Εγνατίας με την Αγίας Σοφίας θα δοθεί στο κοινό. Ακόμη, σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια να μην κλείσει ξανά η οδός Βενιζέλου για τους πεζούς σε καμία φάση εξέλιξης του έργου. «Προχωράμε πολύ γρήγορα προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουμε στην πόλη τις οχλήσεις και είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τον ανάδοχο να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό τα εργοτάξια για να μπορέσουν να αποσυμφορηθούν όλοι οι χώροι που έχουν καταληφθεί από την Αττικό Μετρό σε όλη την πόλη» κατέληξε ο κ. Ταχιάος.

voria.gr

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This