Επίσπευση αποζημιώσεων για φρούτα, σταφύλια, ντομάτα, βαμβάκι

5 Φεβρουαρίου 2020

«Με την έναρξη της νέας χρονιάς, συζητείται έντονα στα καφενεία του κάμπου το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών από τις καταστροφές του προηγούμενου έτους.

Η αγωνία είναι μεγάλη, καθώς η έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, πλην σιτηρών και ψυχανθών, για τις οψιμιές, τα αμπέλια και τα οπωροφόρα δέντρα είναι πλέον κοντά και τα καλλιεργητικά έξοδα που θα απαιτηθούν δεν αφήνουν περιθώρια για καθυστερήσεις». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει ότι «οι χαλαζοπτώσεις και οι ζημιές στη φυτική παραγωγή, την περσινή χρονιά, δημιούργησαν ουκ ολίγα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο του νομού Λάρισας. Με κύριο χαρακτηριστικό τις σφοδρές χαλαζοπτώσεις, ανεμοθύελλες και κατά περιπτώσεις τις έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις, οι αγρότες καλούνται να αντεπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις, αφού λίγες περιοχές γλίτωσαν από τη μήνη των καιρικών φαινομένων.

Και παρότι αναγνωρίζεται ότι το έργο του ΕΛΓΑ είναι δύσκολο, αφού ο όγκος των αιτήσεων, η αλληλοεπικάλυψη, η διασπορά και η έκταση των ζημιών ήταν μεγάλη, η οικονομική δυσπραγία που δημιουργήθηκε από τις απώλειες στην παραγωγή είναι σημαντική, και εύλογα αναμένουν από την πολιτεία να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της.

Συνεπώς, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν λάβει γνώση για τα πορίσματα των ζημιών από την περσινή άνοιξη, αδυνατούν να υπολογίσουν τον χρόνο στον οποίο θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις και έτσι δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις καλλιέργειες, άλλα και τα έξοδα για τη νέα χρονιά. Ειδικά για τις καλλιέργειες που απαιτούν υψηλές δαπάνες, όπως τα επιτραπέζια φρούτα, τα σταφύλια και τη βιομηχανική ντομάτα, η έναρξη των νέων εργασιών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα στην περίπτωση που δεν υπάρξουν έγκαιρα αποζημιώσεις».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες για την ταχεία ολοκλήρωση της έκδοσης των πορισμάτων και κυρίως για τις πληρωμές για τις περσινές ζημιές στον νομό της Λάρισας.

agropost.gr

Author: newsroom

Share This Post On
468 ad
Share This