Αποθεωτικό ρεπορτάζ του Al Jazeera για το πώς η Ελλάδα ίσιωσε την επιδημική καμπύλη

8 Απριλίου 2020

Μπορεί ο Απρίλιος να θεωρείται από όλους ο πιο δύσκολος μήνας, αφού αν και τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι υπέρ της Ελλάδας όμως η δύσκολη μάχη είναι μπροστά για την καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού.Εκτενές ρεπορτάζ του Al Jazeera, χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως παράδειγμα προς μίμηση, καθώς είναι μία χώρα που κατάφερε να εξομαλύνει και να «ισοπεδώσει» την επιδημική καμπύλη των νέων λοιμώξεων της νόσου Covid-19. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Ελλάδα κατάφερε, να «ισιώσει» την επιδημική καμπύλη, κυρίως λόγω της γρήγορης αντίδρασή της, αλλά και της απόλυτης υπακοής των Ελλήνων στα έκτακτα μέτρα, ενώ προχωράει και σε περισσόετρες λεπτομέρειες για τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση.

Αρχικά ακύρωσε όλα τα καρναβάλια, στα τέλη Φεβρουαρίου, τη στιγμή που πολλοί θεώρησαν το μέτρο υπερβολικό. Όμως, όπως αναφερέται στο ρεπορτάζ, οι Έλληνες γρήγορα έβαλαν το επαναστατικό τους πνεύμα στην άκρη και υπάκουσαν στις συμβουλές της κυβέρνησης να μείνουν σπίτι.
Το αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, είναι ένας εντυπωσιακά χαμηλός αριθμός θανάτων -81 την Τρίτη, σε σύγκριση με τις 17.000 στη γειτονική Ιταλία. Ακόμα και μετά τις απαραίτητες πληθυσμιακές προσαρμογές, η θνησιμότητα στην Ιταλία είναι 40 φορές μεγαλύτερη. Επίσης σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση.

Οι θάνατοι που έχει καταγράψει είναι πολύ χαμηλότεροι από του Βελγίου (2.035) και της Ολλανδίας (1.867), που έχουν παρόμοιο πληθυσμό, αλλά πολύ υψηλότερο ΑΕΠ.

Το ρεπορτάζ του Al Jazeera αναφέρεται και στην πρόσφατη δήλωση που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή:

«Κρατική ευαισθησία, συντονισμός, αποφασιστικότητα, ταχύτητα, είναι ζητήματα που έχουν οικονομική σπουδαιότητα. Τα σχολεία μας έκλεισαν πριν έχουμε το πρώτο θύμα. Οι περισσότερες χώρες ακολούθησαν μία ή δύο εβδομάδες αργότερα, αφού είχαν θρηνίσει δεκάδες».

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα, αναφέρεται στην άποψη του Γιώργου Παγουλάτου, του επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ότι η κυβέρνηση «έπέδειξε μια πολύ επαγγελματική, “managerial”, προσέγγιση, από πολύ νωρίς» .
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι από 560 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, που είχε η χώρα τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση τα ανέβασε σε 910 και προσέλαβε πάνω από 4.000 γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μια άλλη αδυναμία είναι ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο των Ελλήνων είναι πάνω από 60.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η προωθημένη γραμμή άμυνας ήταν η μόνη δυνατότητα που είχε η Ελλάδα να αμυνθεί και απέδωσε. Αυτή τη στιγμή η χώρα χρησιμοποιεί μόνο το ένα δέκατο των κρεβατιών εντατικής, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Το εκτενές δημοσίευμα, αναφέρεται και στον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης, ο οποίος επισήμανε πρόσφατα: «Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι μια σοβαρή χώρα. Θέλουμε να πει ο κόσμος ότι η Ελλάδα το διαχειρίστηκε αυτό καλά. Αν επιτύχουμε, θα έχουμε ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στη φήμη μας. Η Ελλάδα αναδύθηκε από μια δεκαετή οικονομική κρίση, με κατεστραμμένη αξιοπιστία και θέλουμε να αφήσουμε πίσω την ταμπέλα του μαύρου πρόβατου της Ευρώπης».

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, η Ελλάδα ίσως να πέτυχε τον στόχο της να κερδίσει πίσω την αξιοπιστία της. Όχι μόνο έλαβε νωρίς τα μέτρα για τον κορωνοϊό, αλλά και όταν η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανοίγει τα σύνορα, ο Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να μην το επιτρέψει. Αν και η μάχη που δόθηκε είναι νομικά και ηθικά αμφισβητούμενη, όμως ήταν αποτελεσματική και κέρδισε το χειροκρότημα των Ευρωπαίων ηγετών, που χαρακτήρισαν την Ελλάδα «ασπίδα της Ευρώπης».

Η αποτελεσματική διαχείριση δύο κρίσεων ταυτόχρονα, κέρδισε για τον Μητσοτάκη την φήμη της καλής διαχείρισης, σε αντίθεση με ηγέτες που αψήφησαν τον κορωνοϊό στα αρχικά στάδια.

Στη συνέχεια, το ρεπορτάζ παραθέτει τις οικονομικές συνέπειες του lockdown. Αναφέρει ότι ακόμη και η τουριστική βιομηχανία θυσιάστηκε, καθώς ξενοδοχεία και μουσεία έχουν κλείσει.

Μέσα σε μια νύχτα, μεγάλα κομμάτια του εμπορίου και των υπηρεσιών, που τροφοδοτούν με φόρους τη χώρα, μετατράπηκαν σε δαπάνες για την κυβέρνηση. Το κόστος των επιδοτήσεων και εκπτώσεων φόρων στις επιχειρήσεις και τα 2,4 εκ. εργαζομένων που επηρεάστηκαν από τα μέτρα, τον Μάρτιο και Απρίλιο μόνο, ανέρχεται σε € 5,1 δισ. Πώς μια χώρα που μόλις βγήκε από την ύφεση αποφάσισε να διακινδυνεύσει μία ακόμη;

«Όσο νωρίτερα αποφασίζεις μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τόσο μεγαλύτερο είναι το χτύπημα στην οικονομία…δεν είναι εύκολος ο συμβιβασμός», δηλώνει ο Πάνος Τσακλόγου, σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, στην εποχή της κρίσης.

Ο Πατέλης δηλώνει ότι η ομάδα διαχείρισης της κρίσης της κυβέρνησης αντέστρεψε το επιχείρημα. «Υπήρξε συναίνεση ότι όσο χειρότερη είναι η κατάσταση της υγείας , τόσο χειρότερο θα είναι το οικονομικό αποτέλεσμα».

parapolitika.gr

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This