Αναστασία Γκαρά (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου): «Είναι επικίνδυνο να μιλάμε για νεκρό από τη στιγμή που υπάρχει διάψευση»

9 Μαρτίου 2020

«Δεν υπάρχει κανένας νεκρός» δήλωσε η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασία Γκαρά μιλώντας στην «Βεράντα Αριστοτέλους» του Radio North 98 απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε όσους ακόμα και στελέχη του κόμματός της υιοθέτησαν τα fake news του Τούρκου Προέδρου.

«Έχει διαψευστεί επίσημα από τις ελληνικές Αρχές. Εγώ θεσμικά και υπεύθυνα υπερασπίζομαι αυτό. Δεν θέλω να μπούμε σε μια συζήτηση των αληθινών ή ψευδών ειδήσεων. Είναι επικίνδυνο να μιλάμε για νεκρό που το αμφισβητούμε από την στιγμή που υπάρχει διάψευση. Από την πρώτη μέρα λέμε ότι έχουμε ένα οργανωμένο κράτος δικαίου, η ευθύνη της φύλαξης των συνόρων βρίσκεται στις Αρχές του κράτους: αστυνομία και ένοπλες δυνάμεις και οι πολίτες αυτόκλητα δεν μπορούν να παρεμβαίνουν παρά μόνο αν ζητηθεί από τις αρχές του κράτους. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σε κάθε κίνηση που κάνει ο καθένας ή σε καθετί που λέει ακόμα και στο δημόσιο λόγο προκειμένου μια ατυχής κίνηση, μια ατυχής δράση να μην καταλήξει σε βάρος της χώρας μας. Γι΄ αυτό χρειάζεται εμπιστοσύνη στην Αστυνομία και τον στρατό» σημείωσε.

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν πολίτες που πυροβολούν αλλά δεν μπορώ να έχω εικόνα για το τι μπορεί να κάνει κάθε πολίτης στον Έβρο» συμπλήρωσε.Ερωτώμενη η κ. Γκαρά για τις δηλώσεις του συναδέλφου της Γιώργου Βαρεμένου ότι οι Εβρίτες βγήκαν να υπερασπιστούν τις βίλες τους δήλωσε: «Αν δείτε το βίντεο ο κ. Βαρεμένος είπε ότι υπάρχει ένα σημείωμα ενός εκδότη που έλεγε αυτά που έλεγε. Βίλες στο Δέλτα δεν υπάρχουν και δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν» σχολίασε.

Μιλώντας για την σημερινή εικόνα στα σύνορα είπε: «Συνεχίζεται μια κατάσταση που μας ανησυχεί. Δεν έχουν ηρεμήσει τα πράγματα, βέβαια έχει αλλάξει μορφή τις τελευταίες ημέρες. Έχουν απομακρυνθεί από τα βόρεια σύνορα τουλάχιστον στην περιοχή των Καστανιών οι πρόσφυγες και πλέον παίζεται ένα παιχνίδι μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών άρχων. Έχουμε κατά διαστήματα πετροπόλεμο και ρίψη δακρυγόνων από την μια προς την άλλη πλευρά, προσπάθειες δολιοφθοράς του συρματοπλέγματος στην περιοχή του τελωνείου. Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση η οποία προκαλεί και παράπλευρες απώλειες στην οικονομία, τον τουρισμό και την κοινωνική ανησυχία».

Η κ. Γκαρά τόνισε ότι είναι υπέρ του κλεισίματος των συνόρων: «Δεν το συζητάμε. Είναι υποχρέωση κάθε κράτους να υπερασπίζεται τα σύνορα του.Δεν υπήρχε καμία τοποθέτηση για ανοιχτά σύνορα στην ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει ερώτημα: ανοιχτά ή κλειστά σύνορα. Κάθε χώρα έχει φυλασσόμενα σύνορα και είναι υποχρέωση του κράτους να φυλάει τα σύνορά του» σχολίασε. Και συνέχισε: «υπάρχει μια διαχρονική διεκδίκηση ότι το θέμα του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος πρέπει να το διαχειριστεί συνολικά η Ευρώπη με αλληλεγγύη στα κράτη μέλη, με μια διαφορετική διαχείριση που θα μπορεί να διασφαλίζει την μετεγκατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών σε ευρωπαϊκές χώρες και να μην κλείνουν πολλοί τα σύνορά τους. Πάντοτε θα διεκδικούμε μια διαφορετική Ευρώπη και μια διαφορετική διαχείριση από τις ηγεσίες της Ευρώπης. Δεν μπορεί όλοι να κλείνουν τα σύνορά τους και να εγκλωβίζουν χιλιάδες ανθρώπους είτε στην Ιταλία, είτε στην Ισπανία, είτε στην Πορτογαλία, είτε στην Ελλάδα διότι είναι οι πρώτες χώρες υποδοχής. Γι’ αυτό μάλιστα και επιμένουμε να τηρεί η Τουρκία τη δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ώστε και αυτή να φιλοξενεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα της και να μπορούν να γίνονται μετεγκαταστάσεις από εκεί. Ωστόσο αυτή η συμφωνία έχει ακυρωθεί στην πράξη με ευθύνη της Τουρκίας» είπε η κ. Γκαρά.

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This