Ανακούφιση σε επιχειρήσεις, ξήλωμα εισφοράς και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ από το νέο έτος

11 Δεκεμβρίου 2019

Οι μειώσεις φόρου από το 28% στο 24% ισχύουν από το 2019, ενώ έρχονται μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%, αλλά και μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου για τα νομικά πρόσωπα. Ωφελούνται οι εταιρείες κατά 541 εκατ. ευρώ, αφού έχουμε μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 28% στο 24% για τα κέρδη του 2019. Περί τα 75 εκατ. ευρώ αφορούν τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%. Περί τα 123 εκατ. ευρώ αφορούν τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Τα κερδοφόρα νομικά πρόσωπα θα έχουν όφελος και μέσω της προκαταβολής φόρου. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας στο 9% από 22% τώρα θα έχουν όφελος άνω των 1.300 ευρώ, αν τα δηλωθέντα κέρδη τους ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ. Τα οφέλη αυτά θα φανούν στο εκκαθαριστικό του 2021. Όμως, το όφελος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα έρθει από το τέλος Φεβρουαρίου του 2020. Επίσης, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να ακυρώσει τη σύνδεση του υπολογισμού των εισφορών με το δηλωθέν εισόδημα μετά την απόφαση του ΣτΕ. Έρχεται κλίμακα με συγκεκριμένα ποσά εισφορών, τα οποία θα εξαρτώνται από την προϋπηρεσία στο επάγγελμα.

ΞΗΛΩΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ

Η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία από το 2,5% πήγε επί ΣΥΡΙΖΑ στο 10%, μειώνεται από το 2020. Αυτή την ώρα ο σκληρός αυτός φόρος κοστίζει στους πολίτες 650 εκατ. ευρώ. Η μείωση θα γίνει είτε αναλογικά είτε και κλιμακωτά, κατά τους φοροτεχνικούς, ώστε να ευνοηθεί περισσότερο η μεσαία τάξη με τα εισοδήματα των 20.000-30.000 ευρώ τον χρόνο. Επίσης, θα στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, την ιδιωτική κατανάλωση και την ελληνική οικονομία.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2020

Επίσης, ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες, αυξημένες αντικειμενικές αξίες, χωρίς να υπάρξει αύξηση στον φόρο ακινήτων. Θα είναι στοχευμένη, ώστε να μη χαθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είναι σαφής:

Κάθε φορά που δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος έρχονται μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Πηγή: parapolitika.gr

Author: newsroom

Share This Post On
468 ad
Share This