Συμβολαιογράφοι Θεσσαλονίκης: Προβλήματα στην αγορά από την απαίτηση ασφαλιστικής ενημερότητας… που δεν μπορεί να εκδώσει ο ΕΦΚΑ

22 Μαΐου 2020

Την ανάγκη «να ανασταλεί η υποχρέωση έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας για τις κατηγορίες ασφαλισμένων και τις διαδικασίες που δεν μπορεί ακόμα να εξυπηρετήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ», επισήμανε η Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης κ. Αικατερίνη Καρακάση-Μπάτζιου μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος».

Η κ. Καρακάση, εξήγησε ότι πρόκειται για κλασσική περίπτωση νομοθέτησης μιας διαδικασίας, την οποία δεν είναι έτοιμος να την εφαρμόσει ο μηχανισμός της δημόσιας διοίκησης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στην αγορά: «Η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ ήταν έτοιμη να εξυπηρετήσει συνταξιούχους και κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, όχι όμως τους αυτοαπασχολούμενος, διότι τα ταμεία τους, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν αποστείλει τα αναγκαία στοιχεία στον EΦΚΑ. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν παγώσει πολλές μεταβιβάσεις ακινήτων και να έχουν δημιουργηθεί κι άλλα προβλήματα στην αγορά, από συμβόλαια που δεν μπορούν να εκτελεστούν, διότι ο νόμος που ψηφίστηκε εν μέσω της πανδημίας επιβάλλει την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας που… δεν μπορεί να εκδοθεί!»

Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός των ημερών θα λυθεί το πρόβλημα: «Έδειξε ενδιαφέρον ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης και Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Σταύρος Καλαφάτης, που μεσολάβησε για να έχουμε την ερχόμενη Δευτέρα, μια τηλεδιάσκεψη με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, προκειμένου να συζητήσουμε το πρόβλημα και να δοθεί λύση. Εκτιμώ ότι η λογική, θα οδηγήσει σε αναστολή της εφαρμογής του νόμου για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων μέχρι να ενημερωθεί το σύστημα, ώστε να “ξεπαγώσουν” οι διαδικασίες που καθυστερούν.»

Ακούστε όλη τη συνέντευξη:

 

Author: Radionorth3

Share This Post On
468 ad
Share This