Ν.Λυγερός: Το σφάλμα του Π.Ο.Υ. και οι ευθύνες Κίνας, Ρωσίας, Ιραν – Ο κομμουνισμός μας έβαλε στην πανδημία – Πετυχημένη στρατηγική της Ελλάδας

Ευθύνες αργοπορημένης αντίδρασης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και στην Κίνα, για την ένταση της τρέχουσας πανδημίας, εντόπισε ο πολιτικός και στρατηγικός αναλυτής κ. Νίκος Λυγερός, μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος», για τη στρατηγική αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τη διασπορά του κορωνοϊού.

«Ξέραμε ότι η πανδημία που προέρχεται από τη λεγόμενη Ισπανική Γρίπη του 1918 που σκότωσε 50.000.000 ανθρώπους είχε έναν ρυθμό 39 ετών maximum και την περιμέναμε το 2010 περίπου, με αποτέλεσμα να μπερδευτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγειάς κηρύσσωντας εσφαλμένα πανδημία για τη γρίπη Η1Ν1 το 2009, ενώ αυτή που περιμέναμε ήρθε με 10 χρόνια καθυστέρηση τώρα», τόνισε μεταξύ άλλων. «Φοβούμενος επανάληψη του λάθους, ο ΠΟΥ καθυστέρησε να κηρύξει πανδημία φέτος, αλλά επιπλέον έπεσε και ο ίδιος ο οργανισμός θύμα της Κίνας που άργησε να ενημερώσει με όλα τα στοχεία για την εξέλιξη των κρουσμάτων. Αν είχαμε σωστή εικόνα από το Νοέμβριο, ίσως να είχαμε προλάβει σε όλες τις χώρες να λάβουμε περισσότερα μέτρα εγκαίρως. Εκτιμάται ότι με την καθυστέρηση των δύο μηνών στις αντιδράσεις, είχαμε μετακίνηση 7.000.000 ανθρώπων, που διέδωσαν τον ιό παντού.»

Ο κ. Λυγερός, δήλωσε απαισιόδοξος ως προς την απόδοση ευθυνών για την κρίση της πανδημίας: «Βλέπουμε πως ήδη, Κίνα, Ρωσία και Ιράν, επιχειρούν δια της προπαγάνδας να αποκρύψουν ευθύνες, η μεν Κίνα που έκρυψε για μεγάλο διάστημα την πραγματικότητα και μετά οι τρεις τους με την παραπληροφόρηση, ότι ο κορωνοϊός ήταν ένα αμερικανικό παρασκεύασμα που ειχε στόχο να πλήξει την κινεζική οικονομία. Στην πορεία αποδείχτηκε ότι αυτό δεν ισχύει, αφού η Κίνα ετοιμάζεται να επανεκκινήσει την οικονομία της και η Δύση, Ευρώπη και Αμερική, βρίσκονται σε δύσκολη φάση έναντι της πανδημίας.»

Στο ερώτημα πως βαθμολογεί ή τι ποσοστό επιτυχίας δίνει στη στρατηγική της Ελλάδας, έναντι της πανδημίας, ο κ. Λυγερός υπογράμμισε: «Εμείς στη στρατηγική έχουμε μόνο δύο βαθμούς: Το 0 και το 1. Μηδέν για την αποτυχημένη στρατηγική, και ένα (1) για την επιτυχημένη. Στην Ελλάδα έχουμε μια επιτυχημένη στρατηγική και αυτό δεν έχει σχέση με τον αριθμό κρουμάτων που καταγράφονται ή το πλήθος ελέγχων που γίνονται. Ο βασικός παράγοντας αξιολόγησης είναι ο αριθμός των νεκρών. Στη Γερμανία είχαν 31.500 καταγεγραμμένα κρούσματα με 149 νεκρούς, ενώ στην Γαλλία, με λιγότερα κατά 10.000 κρούσματα είχαν 10πλάσιο αριθμό νεκρών. Στην Ελλάδα το μοντέλο είναι επιτυχημένο και νομίζω πως όλοι πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Σωτήρη Τσιόδρα, γιατί με τις πληροφορίες που δίνει και με το ύφος με το οποίο τις δίνει βοηθάει πολύ. Και επειδή η επιλογή να ακούμε τους επιστήμονες είναι πολιτική επιλογή, μπορούμε να πούμε ότι και πολιτικά έχουμε μια επιτυχημένη στρατηγική.»

Τέλος, σε ότι αφορά την… ιδεολογική διελκυστίνδα περί του ποιο πολιτικό σύστημα έφερε ή καταπολεμά την πανδημία υπογράμμισε: «Είναι απλό: στην πανδημία μας έβαλε ο κομμουνισμός, διαδόθηκε με σολιαλιστικό τρόπο, οι απαγορεύσεις για την αντιμετώπιση είναι στρατιωτικές και όχι πολιτικές, ενώ οι πόροι που διατίθενται, διατίθενται επειδή υπάρχουν και δημιουργήθηκαν με έναν διαφορετικό τρόπο (σ.σ.: καπιταλισμό).

 

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This