Νίκος Ορφανός στο Radio North: «Να ξεσκαρτάρει ο πολιτισμός από τυχοδιώκτες που δηλώνουν καλλιτέχνες!»

15 Μαΐου 2020

«Μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά και αιτήματα –«αποκυήματα φαντασίας» κάποιων σωματείων, διαπίστωσε ο ηθοποιός και πρώην βουλευτής κ. Νίκος Ορφανός, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας στον χώρο του Πολιτισμού, στο Radio North 98 της Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή “Βεράντα Αριστοτέλους”.

Έκανε λόγο για έναν χώρο, που ήταν “ξεχαρβαλωμένος”: «Ο κάθε πικραμένος δήλωνε καλλιτέχνης, όποιος ήθελε δούλευε, όπως ναι, όπου να ναι. Το Μητρώο Καλλιτεχνών είναι μια απόφαση προς μια πολύ σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας γιατί  πάρα πολλοί άνθρωποι, επαγγελματίες,  αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης”.

Παράλληλα χαρακτήρισε «αποκυήματα φαντασίας» τα αιτήματα  καλλιτεχνικών σωματείων για επιδότηση και ένταξη σε άτυπα μισθολόγια όλων, όσοι δηλώνουν καλλιτέχνες: « Δεν πρέπει να γίνουν σε καμιά περίπτωση γιατί θα υποτιμήσουν εμάς τους ενεργούς επαγγελματίες. Είμαστε συνάδελφοι  που προσπαθούμε να προφυλάξουμε το επάγγελμά μας, άλλοι που είναι τυχοδιώκτες, πάρα πολλοί τυχοδιώκτες, δυστυχώς, και πρέπει να ξεσκαρτάρει το πράγμα!»

«Παγκοσμίως η τέχνη είναι σε αναστολή, επομένως πάμε σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ» πρόσθεσε ο κ. Ορφανός. « Ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι να αγκαλιάσει ο καλλιτεχνικός κόσμος την ψηφιακή επικοινωνία, να σταματήσουν αυτά τα κομπλεξικά και φοβικά σύνδρομα, ότι μόνο εδώ πέρα, στο θέατρο, δια ζώσης και με κανέναν άλλο τρόπο δεν μπορεί να υπάρξει η σχέση θεατή και παράστασης.»

Δήλωσε δε υποστηρικτής της άποψης, για  δημιουργία ενός ταμείου πολιτιστικής αρωγής, στο οποίο θα μπορούσαν να συνδράμουν κλάδοι οι οποίοι έβγαλαν χρήματα κατά τη διάρκεια του lockdown.

 

Author: Radionorth2

Share This Post On
468 ad
Share This